Unipetrol loni vydělal téměř miliardu

Praha - V průběhu loňského roku se petrochemickému holdingu Unipetrol dařilo, vytvořil totiž čistý zisk 937 milionů korun po předloňské ztrátě, která dosahovala až 840 milionů korun. Také analytici předpovídali za loňský rok Unipetrolu zisk ve výši necelé miliardy korun. Tržby se meziročně zvýšily o 28 procent na 85,97 miliardy korun. Vlastník Unipetrolu, polská společnost PKN Orlen, si na loňský rok také nemůže stěžovat. Zisk jí vzrostl o 44 procent na 541 milionů zlotých, což výrazně překonalo odhady analytiků. Orlenu pomohly vyšší marže a růst prodeje.

Unipetrol hospodařil za samotné čtvrté čtvrtletí loňského roku se ztrátou 68 milionů korun, ve třetím čtvrtletí vykázal zisk 175 milionů korun. Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2009 firma hospodařila se 262milionovou ztrátou.

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. V roce 2005 se společnost stala součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Skupina patří v České republice k nejvýznamnějším společnostem z hlediska obratu.