Fuksa chce zavést povinné zveřejňování rodných listů masa

Praha – Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) v dnešních Otázkách Václava Moravce uvedl, že hodlá do měsíce formou vládního nařízení zavést povinnost tuzemských i zahraničních dodavatelů potravin, a to především vajec a drůbežího či vepřového masa, dokládat dozorovým orgánům informace o jejich původu – jejich rodné listy. Doposud ohlašovací povinnost neměli. S návrhem souhlasí jak stínový ministr zemědělství a kandidát na předsedu ČSSD Michal Hašek, tak prezident Agrární komory Jan Veleba. Diskusi o dokládání původu potravin rozdmýchala dioxinová aféra, která vypukla na přelomu roku v Německu.

Dioxinová aféra vypukla na jedné severoněmecké farmě na přelomu roku, kde dostávala prasata a drůbež od března 2010 krmivo kontaminované dioxiny. Německý výrobce krmných tuků ze severu Německa totiž používal k jejich výrobě látky určené výhradně k technickému zpracování – např. k výrobě papíru. Asi 4,5 tuny potenciálně kontaminovaného vepřového se dostaly i do Česka. Česká státní veterinární správa již zná výsledky 41 vzorků masa a vajec odebraných v souvislosti s dioxinovou krizí. Žádný z nich neobsahoval zvýšené množství rakovinotvorných dioxinů.

Agrární komora nicméně považuje počet odebraných vzorků za nedostatečný. Ministr zemědělství Fuksa naopak shledává počet zkoumání adekvátním. „Pokud jdeme po konkrétní linii, kudy proudí německé potraviny na český trh a pokud funguje systém rychlého varování, tak považuji počet prozkoumaných vzorků za dostatečný. Pokud je musí dozorové orgány dohledávat už po celé ČR, tak samozřejmě ne. Při dvojnásobném množství vzorků by je ale české laboratoře kvůli kapacitě stejně nebyly schopné včas vyhodnotit. 44 vzorků je tak maximum toho, kolik jsou v tuto chvíli schopné české laboratoře včas vyhodnotit,“ objasňuje Fuksa. Dodává, že za první týden tohoto roku prozkoumaly příslušné orgány více vzorků než za celý loňský rok.

Hašek pěl chválu na český dozorový systém

Systém dozoru nad kvalitou potravin v ČR pochválil v diskusi i jeho stínový protějšek Hašek. „Musím ocenit český dozorový systém. Je potřeba smeknout a vyjádřit, že systém českého dozoru při výrobě a dovozu potravin skutečně funguje a je velmi dobrý,“ pěl ódy kandidát na předsedu ČSSD Hašek. Dále se přiklání k povinnosti dokládat kontrolním orgánům informace o původu zboží, a to jak tuzemské, tak i dovážené produkce. „Dodavatelé rodné listy mají, ale nemají zatím povinnost je dozorovým orgánům dávat. To chci do měsíce změnit, a to formou vládního nařízení,“ ujišťuje Fuksa.

S chystaným opatřením souhlasil i Jan Veleba, prezident Agrární komory ČR: „Toto opatření velmi vítáme. Bude to opatření zásadní, protože teď bude na spotřebiteli, aby si vybral mezi dovozovými a tuzemskými potravinami a na nás a na ministerstvu bude, aby dostal přesné informace. Co se týče dioxinové krize, je otázkou, jestli stejný tah na branku jako ministr mají i jeho podřízení,“ narážel Veleba na dřívější tiskové vyjádření Státní veterinární inspekce, které dioxinovou aféru nazvalo bublinou. „Jen doufám, že chystaná reorganizace na ministerstvu zemědělství chod systému dozorových orgánů neoslabí,“ vyjádřil jisté obavy Hašek. „Neoslabí, to by byla cesta do pekel,“ uzavřel téma chystané reorganizace resortu Fuksa.

Jan Veleba
Zdroj: ČT24
Vydáno pod