WIC: Česko čeká arbitráž za 12 miliard korun

Praha/Hradec Králové – Česko čeká arbitráž ohledně zmařené investice, která se týká IT zakázek pro státní podnik Lesy ČR. Povede ji společnost Washington Investment Company LLC (WIC), která ministerstvu financí doručila dvě oznámení o existenci sporu. Po oznámení sporu vždy běží půlroční lhůta a následně se rozhoduje, zda bude skutečně zahájena arbitráž. WIC chce po státu 12 miliard korun.

Státní podnik se brání. Nikdy v minulosti prý se společností WIC nebyl v žádném smluvním vztahu. „Lesy ČR nejsou obeznámeny s obsahem oznámení o existenci sporu doručenými ministerstvu financí společností WIC, a nemohou se k nim proto blíže vyjadřovat,“ uvedl mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík. Dodal, že s ohledem na možné arbitrážní řízení se Lesy ČR k případu nebudou v této fázi dále vyjadřovat.

Lesy prý mohou za krach Aventic International

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Společnost WIC:

„WIC si v této kauze nárokuje až 12 miliard korun jako odškodné za zmařené investice, ušlý zisk a prokazatelné poškození dobrého jména jak bývalé skupiny A-Group, tak samotného investora.“

Společnost Aventic, která spadala pod Washington Investment Company, získala v roce 2007 od státního podniku zakázku za 150 milionů korun. Pak ale do čela Lesů ČR přišlo nové vedení a s ním i údajné neplacení za služby. „Na podzim roku 2007 tehdejší nové vedení státního podniku ze dne na den násilně odstavilo pracovníky Aventic International od počítačové sítě a odepřelo jim přístup do prostor firmy a přestalo smlouvu plnit. Smlouva mezi společností Aventic International a státním podnikem Lesy ČR nebyla nikdy řádně vypovězena,“ uvedl tiskový mluvčí WIC Miroslav Slaný. „Představitelé státního podniku Lesy ČR a ministrstva zemědělství nepravdivě informoval veřejnost nejprve o neexistenci smluv a posléze o nepravdivém finančním narovnání, ke kterému nikdy nedošlo,“ dodal Slaný. Ve věci nakonec tedy nejspíš rozhodne až soud.

Arbitráže, kterým Česko čelí, jsou většinou výsledkem smluv o ochraně investic z počátku 90. let minulého století. Smlouvy byly pro ČR vesměs nevýhodné. Ministerstvo financí již delší dobu pracuje na tom, aby tyto smlouvy zanikly.