Lesničtí podnikatelé podporují záměr státu v Lesích ČR

Hradec Králové – Koncepce připravovaná ministerstvem zemědělství pro hospodaření v lecích státního podniku Lesy České republiky vyvolává kontroverze. Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství při Agrární komoře ČR ji sice podporuje, řada lesnických subjektů ji ale kritizuje. Koncepci zatím vedle SPLH otevřeně podpořila Česká lesnická společnost. Podle Dřevěné knihy by tendry na těžbu ve státních lesích od roku 2012 měly mít podobu několikaletých takzvaných komplexních zakázek, kdy vítězové tendrů budou sázet stromky, dřevo těžit i jej dále sami prodávat.

Část dřeva budou muset nabídnout prostřednictvím veřejných trhů tak, aby se dřevo dostalo i na menší zpracovatele. Tendry by měly být vyhlášené ještě letos. Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství podporuje systém komplexní zakázky. Smlouvy s firmami by Lesy ČR podle sdružení měly uzavírat až na deset let a o zakázku by se firmy mohly ucházet až po splnění kvalifikačních kritérií. Část vytěženého dřeva by podle sdružení měla být zajištěna pro regionální zpracovatele.

S Dřevěnou knihou nesouhlasí zejména Věci veřejné

Sdružení podnikatelů tvrdí, že Lesy ČR od 90. let neprošly žádnou transformací a správa státních lesů není příliš efektivní. „Finanční prostředky se hromadí v rezervách, které jsou pro stát jako příjem z využívání vlastních lesů nevyužitelné,“ uvedlo sdružení. Dřevěnou knihu měla minulý týden projednat vláda, ale na poslední chvíli ji stáhla z programu. Před opětovným projednáním musí ministerstvo zemědělství dokončit jednání s antimonopolním úřadem. Výhrady k materiálu mají zejména zástupci Věcí veřejných.

Odpůrci koncepci Dřevěné knihy kritizují zejména kvůli tomu, že prý zvýhodňuje velké těžařské firmy na úkor malých a středních lesníků a dřevařů, kteří se v důsledku tendrů nedostanou ke dřevu. Lesy ČR měly za loňský rok rekordní zisk před zdaněním, auditem a opravnými položkami ve výši 3,07 miliardy korun. Podle generálního ředitele Svatopluka Sýkory podnik letos čeká zisk minimálně stejný jako loni.

Lesy ČR
Zdroj: ČT24