Lenovo hodlá krást Applu čínské zákazníky

Peking – Americký Apple a jeho iPad a iPhone čeká v Číně nová výzva. Firma Lenovo, největší čínský výrobce, se totiž rozhodl, že Apple na trhu podrobí konkurenční zkoušce. Bude totiž spotřebitelům nabízet LePad a LePhone. Firma věří, že už jména, která pro výrobky zvolil, mu přinesou úspěch. Předpona „Le“ totiž v čínštině znamená „štěstí“.

Výrobky jsou si podobné názvem i vzhledem. Ve skutečnosti jsou to ale tvrdí konkurenti. Chytré telefony firem Apple a Lenovo se totiž utkávají o čínské zákazníky. Časy, kdy byl iPhone ze Spojených států pro Číňany jedničkou, se tak mohou rychle změnit. 

V Číně Lenovo může Apple dohnat napodobováním, celosvětově ne

Lenovo a Apple se utkají o čínské zákazníky (zdroj: ČT24)

Liu Chuanzhi:

„Chceme vývoji nových produktů věnovat maximální pozornost, protože v budoucnu ovládnou trh. A kdo boj o něj prohraje, zmizí z historie našeho průmyslu.“

Další zbraní, kterou hodlá Lenovo použít v boji o čínské zákazníky, jsou tablety. Obě firmy je uvedou na trh už v tomto čtvrtletí. Apple představí iPad a Lenovo nabídne zájemcům LePad. „Dokázali jsme, že lídry na trhu můžeme dohnat. Apple má v Číně sice významné postavení, ale ještě nedosáhl vedoucí pozice,“ dodává Chuanzhi.

A za pravdu mu dává i Luděk Vokáč ze serveru Mobil.cz. „Na čínském trhu může obstát, protože je to jeho domácí trh a má tam velmi silnou pozici, co se týče počítačů - je jasnou jedničkou. Bitva na světových trzích bude jiná kapitola. Bude muset na světovém trhu nabídnout zajímavější produkt než nějakou napodobeninu, aby získalo zákazníky, kteří jsou náročnější,“ vysvětluje odborník.