Bursík: Za problémy Zelené úsporám mohou politické tlaky

Praha - Problémy programu Zelená úsporám jsou způsobeny jeho pozdním ukončením, za kterým stojí zřejmě politické důvody. Tvrdí to alespoň bývalý ministr životního prostředí a jeden z autorů programu Martin Bursík (SZ). Jeho nejnovější nástupce v úřadu Tomáš Chalupa (ODS) projekt minulý týden kritizoval jako od samého počátku manažersky nezvládnutý. Ministerstvo životního prostředí čelí kritice ze strany zájemců o finanční podporu na zateplení budov a ekologické vytápění, kterým se nelíbí zdlouhavé vyřizování žádostí.

„Problém, v kterém se program Zelená úsporám objevil, není v nastavení parametrů tohoto programu. Problém je v tom, že program byl ukončen příliš pozdě, s vysokou pravděpodobností z politických důvodů,“ míní Bursík. Bývalý ministr upozornil na to, že projekt byl zastaven den po ukončení druhého kola voleb do Senátu.

Chalupa minulý týden uvedl, že má zásadní pochybnosti o manažerském zvládnutí projektu ze strany vedení Státního fondu životního prostředí, a to od jeho spuštění. Auditoři by měli dát odpověď na otázky, které se týkají právních souvislostí programu, jeho fungování a manažerské odpovědnosti i administrativních postupů a kontroly.

Brífink Martina Bursíka (zdroj: ČT24)

Podle Bursíka vyřešení problému nepomůže hledání viníků mezi autory Zelené úsporám, ale spíše snaha najít chybějící peníze. „Důležité teď je, jak ten program čestně ukončit vzhledem k žadatelům a zároveň založit prostředí proto, aby analogie toho programu mohla pokračovat dál,“ uvedl bývalý šéf resortu životního prostředí.

Snížit dotace není rozumné

„Lidé a investoři do toho přicházeli za určitých pravidel v domnění, že když splní podmínky, tak dostanou dotaci,“ vysvětlil Bursík důvod, proč by stát podle něj neměl dotace ze Zelené úsporám snižovat.

Aby bylo možné uspokojit všechny oprávněné žadatele o dotace, uvažuje ministerstvo o snížení finanční dotace na ekologické vytápění či zateplení budov v řádu několika procentních bodů. Nyní vede jednání s kupci emisních kreditů, aby mohla průměrná výše podpory pohybující se mezi 60 až 65 procent o něco klesnout. To ale Bursík nepovažuje za rozumné.

Chalupova kritika může ukousnout z výnosů z prodeje povolenek

Chalupova kritika programu Zelená úsporám může ohrozit důvěru zahraničních partnerů při prodeji emisních povolenek, míní bývalý náměstek ministra životního prostředí Aleš Kuták. Česku podle něj zbývá prodat ještě 15 milionů jednotek emisních povolenek a negativní světlo, které Chalupova slova na celý program vrhla, naruší roky budovanou důvěru obchodních partnerů, převážně z Japonska. „I když se to vysvětlí, tak to znamená minimálně zpoždění. Čím později budou jednotky přiděleného množství povolenek prodány, tím nižší bude cena,“ varoval Kuták. Právě z prodeje emisních povolenek je Zelená úsporám financována.

Kuták zároveň připomněl, že Česko je jedním z mála států, které dokázaly peníze emisních povolenek využít smysluplně. V řadě zemí znehodnotily podobné programy politické boje. Jako příklad uvedl Maďarsko. Nyní se obává, že by se něco podobného mohlo stát i v Česku.

Program Zelená úsporám začal předloni v dubnu a je určen na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie v obytných domech. Financován je z prodeje emisních kreditů, ministerstvo tímto způsobem dosud získalo 19,6 miliardy korun. Od loňského listopadu ovšem Státní fond životního prostředí přerušil přijímání nových žádostí na dotace. Vedlo ho k tomu to, že v měsících před přerušením výrazně narostl počet nových žádostí, které bylo třeba posoudit. Nyní fond slibuje, že dotace žadatelům z loňského léta vyplatí do konce března.

Zateplování panelového domu
Zdroj: ČT24