Nečas: Restrukturalizace dluhů v EU má smysl

Praha – Možnost restrukturalizace dluhů těch zemí, které se potýkají s finančními potížemi, je podle předsedy vlády Petra Nečase naprosto legitimním tématem k diskuzi v rámci EU. Nečas na dnešním setkání s novináři přednesl myšlenku, zda takové řešení není politicky i ekonomicky více prospěšné, než finanční injekce do národních rozpočtů se značným deficitem. Návrh na restrukturalizaci dluhu Řecka navrhl před několika týdny šéf Evropského fondu finanční stability Klaus Regling a jeho plán se setkal s podporou finančních ministrů eurozóny.

Řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu nicméně věří, že se Řecku restrukturalizaci díky rozpočtovému přebytku a reformám podaří vyhnout. Řecko nyní zavádí úsporná opatření a strukturální reformy, které mu předepsaly Evropská unie a Mezinárodní měnový fond výměnou za finanční pomoc 110 miliard eur (2,7 bilionu Kč). Půjčka zachránila zemi před bankrotem. Řecko v uplynulém týdnu prodalo obligace za 650 milionů eur z úrokem 4,1 procenta, tedy ve stejné výši jako v listopadu.

„Otázka restrukturalizace dluhů zemí, které nemají v pořádku veřejné finance, je podle mého názoru otázkou, která je na stole,“ poznamenal k tomu Nečas. Připomněl, že při pomoci Aténám budou primárně používány prostředky mimo komunitární právo Evropské unie, a tak se nedotknou České republiky a českých veřejných financí.

K myšlence společné ekonomické vlády je Nečas skeptický

Nečas také novinářům řekl, že nemůže vyloučit diskusi v EU o nějaké formě ekonomické nebo hospodářské vlády v rámci unie či eurozóny. „Musím říci, že zatím ani neoficiálně žádný návrh nebo diskusní příspěvek není na stole,“ poznamenal předseda vlády. K podobným návrhům, o kterých se píše především v německém tisku, však prý osobně zaujímá „velmi ostražitý přístup“.

Svazování míry daňového zatížení či provádění konkrétní sociální politiky není podle Nečase tím, co by mělo zachránit Evropu od jejích problémů. „Jsem přesvědčen, že klíčové kroky spočívají v rozpočtové odpovědnosti jednotlivých členských zemí, ve fiskální zodpovědnosti a rozpočtové odpovědnosti unie jako celku a především v krocích, které budou povzbuzovat konkurenceschopnost EU,“ vysvětlil český premiér.

Euro
Zdroj: ISIFA/EPA/TOBIAS KLEINSCHMIDT