Česká kina loni lámala rekordy

Praha – Provozovatelé tuzemských kin si mnou ruce, loňský rok pro ně byl rekordní. V jejich pokladnách skončilo bezmála 1,5 miliardy korun – skoro o čtvrt miliardy víc než v roce 2009 a celkově nejvíc v historii. Návštěvnost kin vzrostla skoro o milion na 13,5 milionu, což je nejlepší výsledek od roku 1993.

Vyšší tržby ale nejsou jen důsledkem nebývalého zájmu diváků. Kinům pomohla také vyšší cena vstupného – ta se už v prvním čtvrtletí zvýšila meziročně o 15 korun, v průměru tak Češi za lístek do kina zaplatili 113 korun.

Kinům pomohl vyrůst Avatar nebo Alenka

Vyšší částky si kina mohla dovolit účtovat hlavně díky nástupu 3D filmových trháků v čele s Avatarem režiséra Jamese Camerona či Alenkou v říši divů od Tima Burtona. První jmenovaný snímek má na kontě více než 1,28 milionu diváků a utržil rekordních 210 milionů korun. Na Alenku přišlo do kin 400 tisíc diváků, kteří za vstupenky utratili 60 milionů.

Aleš Danielis, člen rady Unie filmových distributorů:

„Letošní rok se sešlo několik velmi příznivých okolností. Jednak bylo uvedeno hodně zajímavých filmů do kin, jednak fenomén stereoskopické 3D digitální projekce ukázal divákům, že návštěva kina může být opravdu něco speciálního.“

Ve druhé polovině loňského roku patřil mezi nejúspěšnější filmy snímek režiséra Petra Jákla Kajínek, který do konce října utržil zhruba 86 milionů. Dobře si vedla také nová tragikomedie režiséra Tomáše Bařiny a scenáristy Michala Viewegha Román pro muže, jejíž celkové tržby na začátku prosince obnášely zhruba 55 milionů korun. Diváky lákal i příběh ze 70. let Občanský průkaz režiséra a producenta Ondřeje Trojana.

Rekordní tržby vykázala česká kina navzdory hospodářské krizi už předloni. Hlavní podíl na tržbách i návštěvnosti mají v posledních letech multikina, v jejichž pokladnách v roce 2009 skončilo 87 procent tržeb kin. Na celkové návštěvnosti se multikina předloni podílela 70 procenty.

Anne Hathaway (Bílá královna) ve filmu Toma Burtona Alenka v říši divů
Zdroj: ČT24/Falcon
Vydáno pod