Renault má v rukou důkazy o špionáži

Paříž - Kauza průmyslové špionáže ve francouzské automobilce Renault pokračuje. Automobilka má prý o špionáži dostatek důkazů. Kvůli kauze nedávno zbavila funkce tři vedoucí pracovníky. Uvedl to generální ředitel společnosti Carlos Ghosn. Špionáž se zřejmě zaměřovala spíše na získání investičních plánů Renaultu v oblasti elektromobilů než na kopírování technologií.

Všichni tři bývalí manažeři popírají jakékoliv pochybení a chtějí automobilku žalovat za poškození pověsti. Případ začala tento měsíc vyšetřovat francouzská prokuratura poté, co Renault podal žalobu na neznámé pachatele kvůli krádeži dat o projektu elektromobilu.

Carlos Ghosn, generální ředitel, Renault:

„Nyní máme jistotu, jinak bychom s tím ven nešli. Podali jsme na manažery žalobu u prokuratury v Paříži a budeme jí ve vyšetřování maximálně nápomocni. Je ovšem v našem zájmu i v zájmu vyšetřování, abychom teď konkrétní detaily nezveřejňovali.“

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)

Ghosn upozornil, že špionážní skandál nebude mít vliv na plánované uvedení tří nových elektromobilů společnosti Renault na trh v letošním roce. Elektromobily mají významnou roli v růstových plánech automobilky, což podle Ghosna špionážní skandál „za žádných okolností“ nezmění. Renault už do vývoje elektrických aut společně s Nissanem investoval čtyři miliardy eur.

Čína popírá spojitost se špionáží

V médiích se tento měsíc objevily zprávy, že Renault podezřívá ze špionáže čínskou konkurenci a že francouzská tajná služba tuto možnost prošetřuje. To ohrozilo vztahy mezi Francií a Čínou. Francouzská vláda však spojitost případu s Čínou bagatelizovala a zdůraznila, že žádnou cizí zemi ze špionáže neobviňuje. Čína jakékoliv spojení s případem popřela.