Pošta loni vykázala až 280milionový zisk

Praha - Loňský rok přinesl České poště 250 až 280 milionů korun, jak vyplývá z čísel o předběžném zisku před zdaněním, a to oproti 661 milionům v roce 2009. Pošta přitom v plánu počítala s výrazně nižším profitem kolem 50 milionů, uvedla tisková mluvčí společnosti Marta Selicharová. Průměrný počet zaměstnanců státního podniku se v loňském roce snížil o 574 lidí na 34 374 pracovníků. Pošta provozovala 3 359 poboček, tedy o 13 méně než v předchozím roce.

„Výrazného překročení plánovaného zisku jsme dosáhli jednak zvýšením obchodních aktivit, kdy jsme v druhé polovině roku začali například významně posilovat na balíkovém trhu, jednak se nám podařilo podstatně snížit náklady ve všech oblastech, které nesouvisejí s rozvojovými aktivitami podniku,“ uvedla generální ředitelka Marcela Hrdá.

V případě, že by se očistil zisk z roku 2009 o mimořádné vlivy, klesl by na 126 milionů korun, a firma by tak loni hospodařila s růstem na dvojnásobek. Státní podnik loni investoval 1,22 miliardy korun, tedy asi o 30 milionů méně než v roce 2009. V roce 2008 byly investice v poloviční hodnotě.

Pošta loni optimalizovala a šetřila

V loňském roce se pošta připravovala na liberalizaci trhu a musela učinit nutná opatření pro rozvoj podniku v následujících pěti letech. Zahájila například optimalizaci v oblasti logistiky, posilovala komunikační infrastrukturu, investovala do provozních technologií a také do rozvoje služeb vycházejících ze státního partnerství.

Pošta loni začala spořit. Od dubna prošla revizí například řada dodavatelských smluv, nová výběrová řízení firmě uspořila řádově desítky milionů korun. „Na první pohled bylo zjevné, že podmínky mnoha smluv už neodpovídají současným cenám na trhu. Výběrová řízení jsme tedy vypisovali pouze v případech, kdy bylo jisté, že pro podnik získáme ceny výhodnější. Výsledky nových výběrových řízení naše úvahy potvrdily a ovlivnily tak nejen hospodaření v tomto roce, ale pozitivně se samozřejmě projeví i v následujícím období,“ vysvětlila ředitelka pošty.

Česká pošta zavedla v loňském roce některé novinky. Mimo jiné začala testovat odpolední doručování, doručování v den podání a v závěru roku také přepravu nadrozměrných zásilek do 1 000 kilogramů. Letos se bude podílet na sčítání lidu.

Odbavování balíků
Zdroj: ČT24
Vydáno pod