Pochutnali jste si na řízku z Německa? Dioxinů se bát nemusíte

Praha - Lidé, kteří si pochutnali na vepřovém pocházejícím z německých farem, kde zvířata krmili krmivy obsahujícími dioxiny, nemusí mít obavy. Podle České veterinární správy vzorky masa z Německa zvýšený obsah těchto rakovinotvorných látek nevykázaly.

Čeští veterináři v uplynulých dnech našli a pozastavili prodej zhruba pětiny z celkem 4,5 tuny vepřového masa, které němečtí farmáři dovezli do Česka na přelomu roku, které mohlo obsahovat rakovinotvorný dioxin. Zásilky směřovaly do Ústeckého a Středočeského kraje. Víc než 800 kilogramů vepřového zadrženého na severu Čech už veterináři díky negativním testům na dioxin znovu uvolnili do tržní sítě.

Podle slov šéfa veterinární správy Milana Maleny veterináři obdrželi také písemné sdělení německé veterinární služby, podepsané její šéfkou Karin Schwabenbauerovou. Zde je doloženo laboratorním vyšetřením, že zásilka živočišných produktů odeslaná do Česka neobsahovala nadlimitní množství dioxinů.

Německá vejce v Česku (zdroj: ČT24)

Dovozce německých vajec se chce soudit

Dioxinová kauza má navíc další dohru. Společnost Česká drůbež uvažuje o žalobě na Státní veterinární správu. Důvodem je prohlášení, ve kterém veterinární správa informuje o nutnosti stažení dodávky 200 tisíc německých vajec z českého trhu, kde zaznělo jméno drůbežářského podniku. Kvůli tomu se teď prý od firmy odvrací většina odběratelů.

Válku mezi firmou Česká drůbež a veterinární správou rozhořela dodávka špatně označených německých vajec, která společnost Česká drůbež dovezla do obchodního řetězce Penny. Na to náhodně přišli pracovníci Státní veterinární správy a celou dodávku nařídili stáhnout.

Na krabičkách dovezených vajec byla čísla, která se mohou používat například v Německu, ale Česká republika je nezná. Veterinární správa se tak obávala, že se k nám dostala vejce z farem, kam byly dodány krmné směsi kontaminované dioxiny.