Hazardní hráč Hušák

Praha - Loterijní společnost Sazka se topí v miliardových dluzích a věřitelé kolem ní krouží jako supi. Například rating Sazky ve čtvrtek spadl až na nejnižší stupeň D, který znamená, že firma není schopna splácet své dluhy. A kde je zakopaný pes? Vysočanský chrám – dítě samotného Hušáka, který nyní nebojuje jen o Sazku, nýbrž v první řadě sám o sebe. A kdo je Aleš Hušák? Nejtěžší váha českého sportu, muž, který ovládá největší loterijní společnost v zemi a sám nikdy nepočítal nepřátele, které si svým chováním udělal. Jeho osobnost budí u pozorovatelů smíšené reakce – někteří jej považují za arogantního člověka bez skrupulí, jiní jej oceňují jako cílevědomého a schopného manažera.

První Hušákovy televizní záběry pocházejí z roku 1989, tehdy ještě jen v roli funkcionáře ČSTV. Do čela Sazky vstoupil o 6 let později a vládne jí tvrdou rukou, přímo diktátorskou. Například sportovní svazy ovládl naprosto. Úplně tak zanikl fakt, že Hušák je jen najatý manažer a sportovci jeho nadřízení. Sport na té situaci ale vydělával stovky milionů korun ročně. Jenže pak se Aleš Hušák rozhodl postavit si pomník. 

A jaké jsou názory na Hušáka:

Miroslav Motejlek, ekonomický publicista, motejlek.com: „Pan Hušák je velmi ambiciózní člověk. O tom svědčí i angažmá před rokem 1989…, objevil se v seznamech spolupracovníků státní bezpečnosti. Panu Hušákovi nechybí ambice a nechyběly mu nikdy.“ 

Marek Herman, předseda Asociace provozovatelů kursových sázek: „Strašně houževnatý a neústupný. Jako buldok. On se prostě zakousne a nepustí. To je silná kombinace vlastností, která vám umožní velmi efektivně vést jednání. Je to jeho silná stránka, a zároveň i jeho největší slabina.“  

Ivo Kaderka, prezident Českého tenisového svazu: „Aleš je člověk, který je mimořádně schopný řečník. Má vynikající rétorické schopnosti. Je vynikající technolog moci a má vynikající přesvědčovací schopnosti. Já si myslím, že první knížka, kterou v životě četl, je Vladař od Machiavelliho a on se tím celý život řídí.“

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Problémy v Sazce souvisejí právě s Hušákovým dítětem, vysočanskou O2 arenou – halou, kterou měl Česku závidět celý svět. Závěrečnou fázi výstavby arény poznamenal otevřený spor mezi Hušákem a tehdejším předsedou vlády Vladimírem Špidlou. Ten vyvrcholil v momentu, kdy Hušák nepozval Špidlu na slavnostní otevření arény. A důvod? Vláda Vladimíra Špidly mu tehdy odmítla ručit za úvěr, protože se bála, že ho v případě platební neschopnosti Sazky zaplatí občané. Hušák neúčast Špidly tehdy komentoval slovy, že do obýváku si také nezve toho, koho nemá rád.  

„Neříkám, že pan Hušák je pánbůh, určitě má řadu vlastností, které by mít neměl. Absolutně se mi nelíbí jeho vystupování v době, kdy byla aréna dokončována, vůči elitám českých politiků,“ tak v té době reagoval Pavel Kořán, předseda ČSTV.

Díky dostavěné aréně se stal hvězdou. Například za vlády Mirka Topolánka koloval v loterijní branži vtip: Potká se Topolánek s Hušákem a Topolánek hlásí: Už mám 106 poslanců. Hušák na to: Já jich mám 150 od začátku. 

Miroslav Motejlek, ekonomický publicista, motejlek.com:

„Sazka měla peníze, měla know how, měla obrovský náskok. Ten pod vedením Aleše Hušáka prohospodařila. Dneska je to společnost, která není schopná dostát svým závazkům v termínu.“

Jenže po dostavbě haly se začaly kupit potíže. Dluhy za ni se vyšplhaly do miliard a Sazka je nezvládá splácet. Závazky spojené s financováním haly (výstavba přišla podle Sazky na 7,2 miliardy korun) tak negativně ovlivnily hospodaření loterijní firmy, výrazně se kvůli nim redukovaly i příspěvky, které Sazka odvádí svým akcionářům, sportovním svazům. Největší věřitel, miliardář Radovan Vítek, nakonec nevydržel a Sazku dnes poslal do insolvence. 

Dnes od něj politici dávají ruce pryč. Hušáka už nad vodou drží jen sportovní svazy, nicméně kritika sílí i tam. Pokerový hráč, který nedá znát své emoce, nyní hraje o život. „Aleš Hušák je určitě silná osobnost a významný hráč, který velmi dlouho plnil velice pozitivní roli na loterijním trhu, ale ta doba už byla a Aleš zapomněl na to, že žádný strom neroste do nebe.“ To jsou slova Ivo Kaderky, prezidenta Českého tenisového svazu, dnes. 

Aleš Hušák, absolvent pražské právnické fakulty, se narodil 27. července 1957 v Trutnově. Po roce 1989 studoval v Kanadě. 

Začínal jako právník podniku Restaurace a jídelny na Praze 4. Těsně před nástupem do Sazky působil jako ekonomický náměstek v Českém svazu tělesné výchovy a od roku 1995 byl jmenován předsedou představenstva a generálním ředitelem Sazky. 

V 80. letech byl spolupracovníkem StB. Sám Hušák k tomu řekl, že to bylo kvůli jeho práci ve Státní bance československé. „Na mém postu mohli pracovat buď ti, kdo byli v partaji, kam bych nikdy nevstoupil, nebo museli pracovat pro StB. Proto jsem na seznamech spolupracovníků. Ale moje spolupráce nebyla o udávání lidí,“ řekl před časem Mladé frontě Dnes. 

V listopadu 2000 jej vyšetřovatel obvinil z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Policie vyčíslila škodu vzniklou obchodní transakcí Sazky s akciemi České spořitelny z roku 1995 na nejméně 25 milionů korun. Podle Sazky se obchod uskutečnil dle tehdy platného zákona. V září 2002 bylo Hušákovo stíhání zastaveno s tím, že nebyl spáchán trestný čin. 

O Hušákových metodách řešení problémů se hovořilo i v souvislosti s kritickými reportážemi, které o Sazce v letech 2000 a 2001 odvysílala Česká televize. Loterijní společnost kvůli nim vedla s televizí několik sporů a hrozila vypovězením smlouvy. Spor urovnal až nový ředitel ČT Jiří Janeček, který se rozhodl Sazce omluvit. Rozhodnutí vyvolalo polemiku, zda důvodem omluvy byly skutečně chyby redaktorů, nebo tlak loterijní společnosti. 

Loni v lednu upozornila média na Hušákův soukromý majetek, zejména na rozsáhlou usedlost na španělském ostrově Menorca za desítky milionů korun. Hušák své majetkové poměry odmítl komentovat, prohlásil ale, že je „euroobčan a za svůj domov jsem zvolil místo, kde žiji, to znamená Menorcu“.