Čejkovičtí templáři a inspekce se vzájemně žalují

Brno - Kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) u vinařů z Čejkovic ještě neskončila. Trestní oznámení a žaloby už ale padají na obě strany. Inspekce tvrdí, že Templářské sklepy nechtějí spolupracovat, vinaři se zase brání, že jsou jenom obětí promyšleného útoku konkurence. Konkrétně se jim nelíbí obsah, ale i forma sdělení SZPI z půlky listopadu.

Inspekce se prý spojila s konkurencí

„Jak můžou zveřejnit něco, když neskončila kontrola,“ podivuje se mluvčí Templářských sklepů Čejkovice Svatopluk Bartík nad nadpisem „Templářské sklepy Čejkovice prodávaly klamavě označená vína“, který dala inspekce svému sdělení. „Tato informace, která byla podána naší organizací touto tiskovou zprávou, tak ta byla z té kontroly, která byla uzavřená protokolem. S tím protokolem byla seznámená kontrolovaná osoba,“ brání se ale ústřední ředitel SZPI Jakub Šebesta.

Vinaři se však obávají, že se inspekce zapojila do kampaně konkurence. Ukazují třeba na billboardy, které se zhruba tři týdny po zveřejnění zprávy objevily u dálnice D1. Důkazem, že se jim inspektoři snaží uškodit, je prý i délka kontroly. Ta se totiž protáhla přes vánoční svátky a neskončila doteď. 

Templáři prý nespolupracují, stěžuje si inspekce

Mluvčí Templářských sklepů Čejkovice Svatopluk Bartík:

„Mají na to 60 dnů, a kontroluje se to už pět měsíců.“

Podle úřadu ale firma nespolupracuje. Víno podle něj nestáhla, a navíc měla další problémy s evidencí. A to přesto, že audit, který inspekce dělala jen několik týdnů před zahájením kontroly, způsob vedení databáze naopak schválil. „Až následná kontrola podle vinařského zákona, kde se šlo do detailu, tak odhalila tenhle problém,“ dodává Šebesta.

Trestní oznámení podala inspekce 10. prosince. Jejím zaměstnancům se totiž do podniku nepodařilo dostat ani za doprovodu policie. Vinaři ale odpověděli ve stejné tónině. Trestní oznámení podali kvůli poškozování dobrého jména a přidali i žalobu na postup úřadu.

Vydáno pod