V polovině století ovládnou ekonomiku rozvojové země

Londýn – Doba, kdy Západ dominoval světové ekonomice, se pomalu, ale jistě chýlí ke konci. Jednadvacáté století bude patřit Číně, už v jeho polovině by měla být největší světovou ekonomikou před Spojenými státy a Indií. Tvrdí to alespoň analytici konzultantské firmy PricewaterhouseCoopers (PwC). Současná finanční a ekonomická krize podle nich jen uspíšila posun ekonomické moci k rozvojovým zemím.

V roce 2009 byly největší světovou ekonomikou Spojené státy před Japonskem, Čínou a Německem. V první desítce byla vedle Číny jediná rozvojová země – Brazílie.

Podle projekce PwC však bude mít v roce 2050 největší hrubý domácí produkt Čína před USA těsně následovanými Indií a s odstupem Brazílií. V první desítce budou jen čtyři nynější rozvinuté země - vedle USA to budou Japonsko, Německo a Británie. Do první desítky se dostane i Vietnam, kterému předpovídá PwC do roku 2050 největší růst – 8,8 procenta za rok.

Pokud se vezme při prognóze v úvahu i parita kupní síly, dostává se Indie před USA na druhé místo. Indie také zaznamená podle studie největší vzestup, pokud jde o podíl na světové ekonomice, který se zvýší z nynějších dvou procent na 13 procent v roce 2050.

David Marek, analytik, Patria:

„V okamžiku, kdy se Číňané mohli spolehnout na to, že půda, na které hospodaří, je skutečně jejich a výnosy z tohoto hospodaření zůstanou v jejich vlastnictví, se rapidně zvýšila produktivita v zemědělství. To uvolnilo spoustu pracovních sil pro průmysl. Od té doby roste Čína raketovým tempem.“

Zpráva nazvaná Svět v roce 2050 uvádí, že nové ekonomiky se rychle vzpamatovaly z krize způsobené v roce 2008 zhroucením západních bank a nyní rostou třikrát až čtyřikrát rychleji než USA, Japonsko nebo velké státy eurozóny. Podle zprávy v roce 2032 překoná HDP Číny, Indie, Brazílie, Ruska, Mexika, Indonésie a Turecka objem ekonomik nynější skupiny G7, tedy USA, Japonska, Německa, Británie, Francie, Itálie a Kanady.

Pořadí zemí podle velikosti HDP (v mld. dolarů z roku 2009)

2009:

  1. USA  - 14 256
  2. Japonsko - 5 068
  3. Čína - 4 909
  4. Německo - 3 347
  5. Francie - 2 649

2050 (prognóza PwC):

  1. Čína - 51 180
  2. USA - 37 876
  3. Indie - 31 313
  4. Brazílie - 9 235
  5. Japonsko - 7 664

Obnovená převaha Číny a Indie znamená návrat ke stavu světové ekonomiky před průmyslovou revolucí v 18. a 19. století, která přinesla převahu západní Evropě a USA, uvádí zpráva. „Toto přechodné vychýlení v ekonomické moci se opět vyrovnává,“ dodává studie.

Rychle rostoucí ekonomiky dosud rozvojových zemí ale přinášejí i řadu příležitostí pro západní země, dodává zpráva. „V neposlední řadě to platí o Británii, která vyváží do Brazílie, Ruska, Indie a Číny jen sedm procent svého exportu, tedy asi tolik jako do Irska,“ tvrdí PwC. „Pokud nemá Británie v příštích 40 letech hrát druhé housle, musí najít způsob, jak se dostat na tyto rychle rostoucí trhy.“