Češi si nebudou muset spořit na důchod, slibuje ODS

Praha – Občanští demokraté navrhli hned pět variant důchodové reformy. Dávají tak Česku najevo, jak jim na reformě penzí záleží a také že jsou ochotni dělat kompromisy. Mezi návrhy jsou obě varianty, které předložila Bezděkova komise, návrh prosazovaný Národní ekonomickou radou vlády (NERV), ale i návrh, který prosazovala vláda v letech 2007 až 2009. Žádná z variant však nebude Čechy nutit, aby spořili na individuální účet. Podle experta na důchodový systém Vladimíra Bezděka dnes ODS ukázala vstřícnost do další diskuse. On sám by se přiklonil k návrhu, který předložila v prosinci ekonomická rada NERV. Ke konečné verzi reformy penzí však ještě vede dlouhá cesta. Už nyní má totiž Nečas k návrhu ostatních koaličních partnerů výhrady.

ODS podle jejího předsedy a premiéra Petra Nečase upřednostňuje variantu prosazovanou vládou mezi lety 2007 a 2009. Podle tohoto návrhu by lidé mohli převádět v rámci takzvaného opt-outu čtyři procenta z pojistného na individuální účet. Další dvě procenta by odváděli ze svého. „Tyto prostředky by nebyly poskytovány konkrétnímu důchodovému fondu, ale byly by prostřednictvím České správy sociálního zabezpečení svázány do anonymního balíčku a poté poslány fondu,“ řekl Nečas.

Do důchodu až v 67 nebo ještě později?

Rovněž při zvyšování věku odchodu do důchodu vidí občanští demokraté dvě možnosti. Buď se tento věk sjednotí u mužů a žen v roce 2035 na 65 letech, a poté poroste tempem dva měsíce za kalendářní rok, nebo se ve stejném roce sjednotí na 67 let, a bude se navyšovat podle matematického vzorce v závislosti na střední délce života a naději na dožití. Podobný systém již podle Nečase funguje například v Dánsku. V současnosti platné zrychlení tempa zvyšování věku odchodu do důchodu se však ODS nelíbí.

Prodlužovat se podle ODS má i povinná doba pojištění, a to až na 40 let. Valorizace důchodů by měla být automatická bez možnosti ovlivnění vládou. „Souhlasíme s tím, aby valorizace důchodu byla ponechána automatickou, ze zákona, ale aby zmizela možnost vlády touto valorizací pohybovat například směrem nahoru. To znamená, aby ten valorizační vzoreček byl striktně dán zákonem a vláda by do něho nemohla zasahovat,“ uvedl dnes Nečas. Postupně by se také navyšování výplat řídilo podle výše růstu důchodcovského spotřebního koše, nikoliv průměrné inflace.

Permiér Petr Nečas:

„My jsme tady vlastně předložili prakticky pět variant a pro každou z nich, případně že na tom bude koaliční shoda, jsme připraveni hlasovat. To znamená, je tady jednoznačná vůle ke kompromisu, jednoznačná vůle skutečně prosadit důchodovou reformu.“

ODS fandí i Bezděkovým návrhům

Podporu však občanští demokraté dají i oběma návrhům důchodové reformy, které loni v červnu představila Bezděkova komise, tedy Poradní ekonomický sbor ministra financí a ministra práce a sociálních věcí. První z variant počítá s tím, že by si člověk odváděl z 23 procent tři procentní body na individuální penzijní účet, ve kterém by za něj investovaly soukromé fondy. V druhé variantě by pak všech 23 procent odváděl do státního pilíře, ze svého by si ovšem mohl další tři procenta spořit na individuálním penzijním účtu. Pokud by tak učinil, stát by mu přispěl stejnou částkou.

ODS se ani nebrání kombinaci opt-outu a předchozích variant. Například by mohl zaměstnanec vyvést na soukromý účet z důchodového pojištění jedno až dvě procenta s tím, že doplatí další tři procenta ze svého a stát přidá další jedno až dvě procenta. Další varianta, o které ODS uvažuje, je návrh předložený poradním sborem NERV. Ten se v hlavních bodech shoduje s první variantou Bezděkovy komise.

Premiér Petr Nečas:

„Kdyby na tom však měla ztroskotat dohoda, jsme ochotni ustoupit.“

Ve všech variantách by podle ODS mělo být spoření na individuální účty dobrovolné. Podmínkou by ovšem bylo, že by existoval státní fond s konzervativní strategií. Identita klienta by byla skrytá a poplatky fondům by byly odvozeny od objemu výnosů, nikoliv aktiv. Nečas tím chce majitele fondu motivovat k lepším výsledkům.

K důchodové reformě povede dlouhá cesta plná diskusí a ústupků

Vláda plánuje nový důchodový systém spustit zhruba za dva roky. Na jeho přesné podobě se ale zatím koaliční kabinet neshodl. Zatím však Nečas návrhy koaličních partnerů vítá, jedním dechem je ale kritizuje. Premiér navíc dříve avizoval, že se chce na zásadní změně penzijního spoření dohodnout i s opoziční ČSSD. Ta ale odmítá jeden z pilířů změn - vyvedení části peněz z průběžného důchodového systému do kapitálového spoření. K důchodové reformě tak ještě povede složitá cesta.

Nečasovo zhodnocení návrhů ostatních členů koalice a jejich reakce:

Návrh Věcí veřejných se ODS nelíbí, protože prý v Evropské unii ani v zemích OECD neexistuje srovnatelný systém. Podle Nečase tak do značné míry jde o „experimentální model, který je navíc příliš komplikovaný, občan by se v něm těžko orientoval“. Návrh navíc obsahuje celou řadu nevyzkoušených prvků a mnoho věcí není dotaženo do detailů. Teoreticky prý tak varianta Věcí veřejných vypadá zajímavě, v praxi by však mohla přinést mnoho problémů.

Na Nečasovy výhrady však ekonomický expert Věcí veřejných Michal Babák reaguje tím, že rozhodně nejde o experimentální návrh, ale o model podporovaný Světovou bankou.

Jisté výhrady má ODS i k návrhu TOP 09. Pětiprocentní snížení odvodů podle Nečase způsobí příliš velký výpadek státního rozpočtu. ODS navíc dává přednost dobrovolnému fondovému systému před povinným. „Máme pocit, že ten návrh tak, jak byl prezentován, je dělán až příliš ve prospěch těch finančních společností, které by působily na tom důchodovém trhu,“ doplnil navíc premiér kritiku.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) okomentoval výhrady Nečase v jeho oblíbeném stylu. „Lidovou tvořivost politických stran respektuji. Věřím, že návrh ministra Drábka bude schválen,“ poznamenal. Když prý slyší nynější návrhy politických stran, přemýšlí, zda by jako místopředseda TOP 09 neměl pověřit ministra kultury zpracováním koncepce jaderné bezpečnosti či ministra zdravotnictví zpracováním reformy financování dopravní infrastruktury. „Bylo by to přesně v duchu chování našich koaličních partnerů. Je to lákavé, ale neudělám to, nechci přispívat k všeobecné atmosféře blázince,“ uzavřel Kalousek.

Zatím zůstávají vyjednávacím zaklínadlem především fondy. Podle Nečase by totiž měly odvody do fondů zůstat dobrovolné. Podle Topolánkova návrhu by ale lidé odváděli z pojistého čtyři procetna na účet a další dvě ze svého. „Nechceme snižovat objem důchodů, chceme třetí pilíř, zúžený pro vysokopříjmové skupiny,“ říká ale šéf Věcí veřejných Radek John.

„Musí být nalezen společný průsečík - napřed na koaliční úrovni, a potom samozřejmě musí být tato věc velmi pečlivě, detailně a trpělivě konzultována s demokratickou opozicí ve snaze dosáhnout co nejširší shodu v rámci demokratického politického spektra,“ uzavřel dnes Nečas tiskovou konferenci optimisticky. Babák z Věcí veřejných potom tvrdí, že i jeho strana je přístupná ke kompromisům a bude hlasovat za průsečík. „My jsme též otevření k diskusi a nemyslím si, že by se tato reforma měla zadrhnout na nějaké maličkosti,“ dodal.

Reforma teď nebo nikdy

Podle experta na důchodový systém Bezděka má nyní vláda ideální podmínky k tomu, aby důchodovou reformu prosadila. Od roku 1989 neměla ve sněmovně takovou sílu. Bude prý úspěch, i když se bude reforma návrhu Národní ekonomické rady vlády jen blížit. Rozhodující ale podle odborníka je, aby vláda rozložila zdroje, ze kterých si lidé budou financovat stáří. Uvedl, že v současnosti je 95 procent důchodců závislých pouze na penězích od státu, což je velice nebezpečné.

Vydáno pod