Nedostatek vyhání ceny medu do rekordních výšin

Praha – Med se stává čím dál vzácnější a dražší surovinou. Jen v Evropě se cena medu za poslední čtyři roky zvedla o 100 procent. Světlý med mohou lidé v tuzemských obchodech koupit až od 100 do 120 korun. Navíc tmavý, vzácnější med se šplhá až do 150 korun za kilogram. Dlouhodobě rostoucí cena medu by přitom na světových trzích mohla dál stoupat. Například ve Spojených státech se šíří nákaza včelstev, což má na jejich počet velmi negativní vliv.

„Celosvětově je medu nedostatek, a proto jeho cena logicky stoupá. Když je něčeho nedostatek, tak je tendence k falšování, a do medu se tak přidávají různé sirupy,“ vysvětluje místopředseda Českého svazu včelařů Miloslav Peroutka.

V České republice podle včelařského svazu falšování medu nehrozí. Problém by však mohl být s tím dováženým. Třeba ve Francii je celá třetina medu v obchodech doplněná náhražkami.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Spojené státy zasáhlo onemocnění včelstev

Velký boj s ilegálním dovozem medu z Číny svádí i Spojené státy, které navíc zasáhla hromadná nákaza včelstev. „Ukazuje se, že poměrná hojnost čtyř druhů čmeláků klesla o 96 procent a jejich zkoumaný geografický rozptyl se zkrátil o 23 procent,“ uvádí americká Národní akademie věd. „Určitě jsme na tom líp než západní země od nás a daleko líp než Spojené státy americké, kde masově hynou včelstva ve velkých oblastech,“ doplňuje Peroutka.

V Česku zatím žádné šíření nákazy včel, která by mohla významně zdražit med, nehrozí. Jeho spotřeba ale stále stoupá spolu s tím, jak stoupá zájem o zdravou výživu. Včelstev je přitom v Česku dlouhodobý nedostatek – chybí jich zhruba 150 tisícovek.