Kalousek chce podat trestní oznámení na Zemana a jeho bývalou vládu

Praha – Arbitráž kolem zkrachovalé IPB, ve které stát neuspěl vůči ČSOB, bude mít dohru. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který se odvolává na nález pařížského rozhodčího soudu, může za prohru ČR ve sporu někdejší Zemanova vláda, která v roce 2000 špatně ošetřila smluvní vztah s ČSOB. Kalousek proto chce na všechny členy Zemanovy vlády s výjimkou Miroslava Grégra, jenž pro usnesení nehlasoval, podat trestní oznámení. Stejně tak chce postupovat i vůči bývalému guvernérovi České národní banky Josefu Tošovskému a bývalému nucenému správci IPB.

Stát ve sporu, v němž přišel zhruba o dvě miliardy korun, argumentoval tím, že ČSOB pohledávku ve výši 1,6 miliardy korun špatně spravovala. Zkrachovalá banka navíc podle dřívějšího verdiktu londýnského tribunálu, u kterého Česká republika prohrála arbitráž s Nomurou, měla kladnou hodnotu ve výši zhruba 34 miliard korun. Ta měla podle právníků ministerstva financí náležet českému státu. Pařížský rozhodčí soud dal České republice sice za pravdu, žádané odškodnění ale přiznal ČSOB. Na vině je špatně sepsaná smlouva.

ČSOB sice s aktivy IPB špatně hospodařila, platit ale bude stát

„Soud konstatuje, že to sice tak je (pohledávka byla špatně spravována), ale smlouva podepsaná v roce 2000 ČSOB takový komfort umožňuje. Smlouva vůbec nezavazovala ČSOB spravovat ta aktiva řádně, nijak ji nemotivovala k minimalizaci ztrát. Naopak při jakékoliv maximalizaci ztrát mohla být ČSOB zcela klidná, neboť to vše vždy zaplatil daňový poplatník,“ upozornil Kalousek.

Český stát podle ministra podepsal smlouvu tak, že státní záruka je dodnes naprosto neomezená. I když už suma, kterou Česká republika v kauze IPB zaplatila, přesáhla částku notifikovanou v Bruselu, musí dál platit a nemá právo žádat zpět kladnou hodnotu IPB, protože se jí ve smlouvě vzdala.

Miroslav Kalousek, ministr financí

„Uložil jsem zpracovat a podat trestní oznámení na všechny členy tehdejší Zemanovy vlády s výjimkou ministra Grégra, který pro usnesení nehlasoval, a uložil jsem podat trestní oznámení na tehdejšího guvernéra České národní banky a nuceného správce IPB.“

Smlouva z roku 2000 je dílem Zemanovy vlády. Stát se ve smlouvě zaručil za všechny pohledávky zkrachovalé banky a za symbolickou korunu její aktiva převedl na ČSOB. Protože záruka byla ve smlouvě chápána jako neomezená, byla podle Kalouska IPB čistou, nezadluženou bankou, a nebyl tedy žádný důvod, aby ji nucený správce dosazený do své funkce Českou národní bankou prodal za jednu korunu. Tento postup považuje Kalousek za špatný a kvůli tomu chce nyní podat trestní oznámení na aktéry kauzy z řad státu.

Miloš Zeman: Kalousek se chová klukovsky

Zeman tvrdí, že Kalousek nyní hledá, na koho by svalil vinu. Všichni ministři, kteří v uplynulých deseti letech řídili resort financí a mezi nimiž byl i Kalousek, měli podle někdejšího lídra ČSSD možnost urovnat vztahy s ČSOB.

Právě na Kalouska Zeman svaluje vinu za prohranou arbitráž. „Je to jeho prohra, nikoli prohra vlády, která tu byla před deseti lety. Stateční lidé, když udělají chybu, přijmou za ni zodpovědnost. Lidé, mírně řečeno nestateční, svalují tuto zodpovědnost na druhé,“ prohlásil Zeman.

Trestnímu oznámení zatím nelze přikládat velkou váhu

„V tomto případě je váha podnětu zvýšena tím, kdo ho činí, ale sám o sobě ještě neznamená, že by muselo být zahájeno trestní stíhání jednotlivých osob,“ připomněl právník Jan Hrazdíra.

Ministerstvo financí ale podle svých slov hledá původního viníka celé kauzy zcela záměrně. Po letech dohadů chce veřejnosti dokázat, kdo na prohrané spory zadělal. Podobně postupuje i v jiných případech, například v kauze kolem Eastern Sugar. „Především si od našeho kroku slibujeme adresnost v chování, protože novináři i odborná veřejnost po jakékoliv prohrané arbitráži volají po konkrétním viníkovi,“ podotkl poradce ministra financí Radek Šnábl.

Stát zveřejní dohodu s Nomurou

Sumu, kterou stát ve sporu s ČSOB prohrál, neprodleně zaplatí, a to bez ohledu na škrty, které musí Česká republika nyní postupovat. „Žijeme v právním státě, závazky musíme plnit bez ohledu na to, zda se domníváme, že je to spravedlivé nebo správné,“ řekl k tomu Kalousek.

Krom toho jeho ministerstvo také zveřejní smlouvu s Nomurou, která byla v minulosti často napadána a kterou se Kalousek zdráhal zveřejnit. Obával se totiž, že by díky ní mohla ČSOB získat v arbitráži vůči Česku výhodu. Teď, když spor skončil, zveřejnění smlouvy podle ministra už nic nebrání a jeho resort ji zveřejní na internetu 3. ledna. Zveřejnění dohody by mohlo vnést světlo do dalších kauz, které se kolem zkrachovalé IPB točí, včetně zastavení stíhání bývalých manažerů banky.

Celá arbitráž, kterou v těchto dnech stát prohrál, se točila kolem pohledávky za společností J.Ring. Na základě státních záruk v roce 2002 převedla ČSOB dluh firmy na Českou konsolidační agenturu. Ta jej ale kvůli právním vadám v roce 2005 bance vrátila a ČSOB jí musela vrátit peníze za pohledávku zpět. Úhradu škody pak žádala po ministerstvu financí. Když neuspěla, obrátila se na rozhodčí soud.