Čína možná koupí maďarské státní dluhopisy

Budapešť – Podle maďarského ministra rozvoje Tamáse Fellegiho Čína zvažuje, zda by mohla financovat některé projekty v Maďarsku, a není ani vyloučeno, že koupí maďarské státní dluhopisy. Čínská centrální banka se podle agentury Reuters k informacím nechtěla vyjadřovat, letos už ale dala víckrát najevo, že je připravena některé evropské země podpořit. Částečně asi proto, aby ochránila investice, které má v eurozóně. Na cenu maďarských aktiv má v současné době velmi negativní vliv snížení ratingových známek, k němuž sáhly renomované agentury. Diskutabilní je ale také fiskální politika, například přechodné zdanění firemních zisků, anebo rozhodnutí vlády zestátnit majetek soukromých penzijních fondů v přepočtu za zhruba 270 miliard Kč. Maďaři si za to vysloužili kritiku od investorů i od Evropské unie.

Nicméně není zcela jasné, proč by měla mít Čína zájem zrovna o Maďarsko. Maďaři nejsou v eurozóně, kde má Čína investovanou část svých devizových rezerv. Jejich celkový objem přesahuje 2,65 bilionu dolarů (asi 51 bilionů Kč) a je zdaleka nejvyšší na světě. Čína má sice přebytky hotovosti, Peking ale čelí silnému tlaku, aby rezervy investoval obezřetněji. V minulosti totiž Čína uskutečnila několik investic, které se ukázaly jako ztrátové.

Ministr Fellegi dnes maďarskému portálu index.hu řekl, že když se premiér Viktor Orbán koncem října v Šanghaji setkal se svým čínským protějškem Wen Ťia-paem, bylo s čínským premiérem dohodnuto, že obě strany prověří možnost finanční strategické spolupráce. Fellegi poznamenal, že rozhovory mají pokračovat v lednu, kdy má do Maďarska přicestovat delegace z Číny. „Pokud padne rozhodnutí, že se budou podílet na financování Maďarska, mohlo by to být v mnoha podobách, ve více postupech a v různém rozsahu. Od financování projektů až po financování veřejného dluhu,“ vysvětlil ministr portálu.

Finanční trhy
Zdroj: ČT24/123rf.com