Bolívie už nebude dotovat paliva, lidé se bouří

La Paz – Bolívie končí s dotováním pohonných hmot. Stojí za tím neúměrný růst nákladů, které musel stát ročně na subvence vynaložit, i to, že levná bolivijská ropa často končila za hranicemi. Obyvatelům Bolívie tak podle politiků štědré dotace příliš nepomáhaly. Přesto se občané bouří. Cena pohonných hmot v Bolívii podle odborníků vzroste o více než 70 procent, což podle nespokojených dolehne především na ty nejchudší. Drahý benzin a nafta totiž prodraží i základní potraviny.

Ceny paliv se v Bolívii nezměnily už skoro deset let. Teď skokově rostou. Místo 53 centů teď stojí litr nafty přes 90 centů. Benzin zdražil jen o něco méně. Podle zástupců levicové bolivijské vlády byla původní cena, kterou dotoval stát, neudržitelná. Čím dál víc levného paliva totiž končilo za hranicemi země. Náklady na dotace se tak za posledních 5 let znásobily z 80 na 380 milionů dolarů.

„Místo toho, aby tyto peníze šly do zahraničí, místo toho, aby byly otevřenou žílou Bolivijců, která vyživuje cizí zájmy, by tyto peníze měly zůstat v této zemi. To je hlavní důvod této vyhlášky,“ zdůvodnil zrušení subvencí bolivijský viceprezident Álvaro García.

V Bolívii skokově zdražuje benzin (zdroj: ČT24)

Není to ale jediný důvod. V Bolívii dostanou ropné společnosti za vyrobený barel ropy kolem 27 dolarů. Za jejími hranicemi je to víc než třikrát tolik. Zvyšování cen tak bylo podle analytiků nevyhnutelné. „Byl to nezbytný krok, protože producentům ropy tady úplně chyběla motivace. Výroba pohonných hmot v zemi prudce klesla, především kvůli těm subvencím,“ upozornil analytik Bernardo Prado.

Lidé se bojí zdražování

Veřejnosti se ale zrušení štědrých státních subvencí nijak nezamlouvá. Bojí se, že kvůli vyšším nákladům na dopravu vzrostou ceny všeho zboží včetně potravin. Zvláště chudí lidé tak budou mít problémy se zajištěním základních životních potřeb.

Vláda se ale snaží bojovat i tímto negativem. Aby zmírnila dopady zdražení pohonných hmot na obyvatele, zmrazí poplatky za vodu, elektřinu a telefony. Chce také zvýšit platy státních zaměstnanců. Nespokojenost v zemi se jí přesto nedaří udusit. Zaměstnanci veřejné dopravy už naplánovali časově neomezenou stávku.

Bolivijská rafinerie
Zdroj: ČT24
Vydáno pod