V USA zavládl kompromis: Daňové úlevy zůstanou ještě dva roky

Washington - Americká Sněmovna reprezentantů v noci na dnešek schválila kompromisní návrh zachovat nižší sazby daně z příjmu pro drtivou většinu americké populace. Daňové úlevy, které zavedl ještě minulý prezident George Bush a které měly platit jen do konce tohoto roku, tak v platnosti zůstanou ještě další dva roky. Senát už stejný návrh schválil ve středu. Americký prezident Barack Obama dnes nový zákon podepsal.

Znění dohody je kompromisem mezi demokratickým prezidentem Obamou a republikány. Obama nejprve požadoval, aby nižší daně zůstaly pouze lidem z nižších příjmových skupin, republikáni ale prosadili, aby se úlevy dál vztahovaly i na bohaté. Argumentem republikánů bylo především příliš slabé oživení ekonomiky. Hlasování ve sněmovně prošlo poměrem hlasů 277 ku 148.

Součástí legislativy je snížení federální důchodové daně ze sociálního zabezpečení, které se v roce 2011 bude vztahovat na téměř každého výdělečně činného obyvatele USA. Schválenou dohodou se rovněž obnovuje program podpory pro dlouhodobě nezaměstnané. „Toto jsou opravdové peníze, které budou znamenat opravdový rozdíl v lidských životech,“ řekl Obama při slavnostním podpisu balíku daňových úlev v Bílém domě.

Akce se zúčastnili hlavní zástupci obou politických stran ve sněmovně. Kdyby návrh zákona schvalováním neprošel, vzrostly by Američanům od ledna daně. Podle Obamy typické americké rodině hrozil nárůst daní z příjmu o 3 000 dolarů.

Americké dolary
Zdroj: ČT24/Vojtěch Rejl, Petr Šrámek
Vydáno pod