Španělské banky trápí nesplácené úvěry, hrozí dluhová krize

Madrid - Podíl nesplácených úvěrů v portfoliích španělských bank vzrostl v říjnu nejvýše za téměř patnáct let, oznámila dnes španělská centrální banka. Banky tíží krize realitního trhu a stagnující ekonomika s vysokou nezaměstnaností. Finanční trhy se obávají, že zhoršování situace španělských bank může ztížit problémy země a strhnout ji do bankovní a dluhové krize irského typu.

Z celkového objemu úvěrů v sumě 1,83 bilionu eur (46 bilionů korun) tvořily špatné úvěry v říjnu 103,7 miliardy eur, což bylo o 2,4 miliardy eur více než v září. Podíl nesplácených úvěrů na celkovém objemu půjček se zvýšil na 5,66 procenta. Podíl špatných úvěrů rostl jak u spořitelen, které jsou považovány za slabý článek španělského bankovního sektoru, tak u velkých bank s veřejně obchodovanými akciemi. Problémy mají španělské banky od let 2007 až 2008, kdy v zemi skončil boom realitního trhu a splaskla bublina nadhodnocených cen nemovitostí.

Situaci nyní komplikuje slabá ekonomika a zhruba dvacetiprocentní nezaměstnanost. Investoři letos postupně zvyšují úvěrové náklady Španělska v podobě výnosů z vládních dluhopisů, přestože rozpočtový deficit a státní dluh země nejsou zdaleka tak vysoké jako v Řecku. Obávají se však toho, že španělský bankovní sektor je zatížen vyššími dluhy, než se udává. Krize bank by mohla vládu donutit k jejich sanaci, což by výrazně zvýšilo deficit a vedlo zřejmě k nutnosti další finanční pomoci od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu po Řecku a Irsku. 

Mezinárodní ratingová agentura Moody's tento týden upozornila, že španělské komerční banky a spořitelny budou potřebovat dodatečný kapitál v objemu zhruba 17 miliard eur, aby byly schopny pokrýt možné ztráty, a podle nejhoršího možného scénáře může celý bankovní systém Španělska utrpět podle agentury ztrátu až 306 miliard eur. Moody's zachovala vůči ratingům bank negativní výhled a poté signalizovala i možné snížení španělského státního ratingu.

Moody´s
Zdroj: ČT24
Vydáno pod