Unie pošle Česku téměř 130 milionů na škody po povodních

Brusel - Evropská unie pošle do české pokladny přes pět milionů eur (v přepočtu téměř 130 milionů korun) na úhrady části škod po květnových a červnových povodních, které postihly severovýchod země. O přiklepnutí částky dnes informovala Evropská komise. Na finanční následky povodní na Slovensku pak poputuje přes 20 milionů eur.

Ničivými dešti bylo Česko zasaženo v květnu a v červnu, když rozvodněné toky na severovýchodě země vyvolaly záplavy. Ty poškodily veřejnou infrastrukturu i majetky lidí a firem. Česko kvůli tomu v červenci požádalo o pomoc z Fondu solidarity, který slouží k podobným účelům v EU.

Česko získalo z unie maximum možné dotace

Unijní pomoc na české povodně (zdroj: ČT24)

Dle údajů komise odhadly české úřady celkové přímé škody na více než 204 milionů eur. Jedná se přitom o nižší částku, než kolik vyžadují pravidla pro poskytování pomoci v podobných případech. Avšak vzhledem k tomu, že Češi zažádali společně s Polskem a Slovenskem, tak nakonec pomoc z Bruselu získají. „Jsme mimořádně spokojeni se získanými penězi, protože podle nastavení systému pomoci jsme dosáhli úplného maxima, tzn. 2,5 procenta z celkových vyčíslených škod,“ uvedl náměstek ministra financí Tomáš Zídek.

velvyslankyně při EU Milena Vicenová

„Jde o nejlepší vánoční dárek lidem, které stihlo takové neštěstí… Celkově jde o částku 5,1 milionu eur, kterou by měly získat postižené regiony - Moravskoslezský, Olomoucký, Zlínský a Jihomoravský kraj. O rozdělení této pomoci mezi příjemce je třeba ještě rozhodnout na národní úrovni.“

Česko již ze zmiňovaného fondu čerpalo kvůli povodním z roku 2002. Tehdy do ČR postupně zamířilo přes 30 milionů eur (podle aktuálního kurzu 773 milionů korun).

Vydáno pod