Není cesty zpět, Klaus podepsal omezení fotovoltaiky

Praha - Fotovoltaické elektrárny už nebudou tak výhodné. Prezident Václav Klaus podepsal zákon o obnovitelných zdrojích, který sluneční elektrárny zdaní a omezí růst cen elektřiny v příštím roce. Prezident však považuje zákon pouze za dočasné východisko z nouze a spíše apeluje na vládu, aby začala pracovat na koncepčním a dlouhodobém řešení. Domácnostem tak ceny elektřiny vzrostou o 4,6 procenta a o 5,2 procenta pro podniky.

„Jak jsem avizoval dříve, svůj podpis k této novele připojuji, protože nyní není jiná možnost, jak okamžitě alespoň trochu snížit negativní dopad nadměrné podpory takzvaných obnovitelných zdrojů elektřiny na občany a firmy v České republice,“ prohlásil Klaus.

Prezident přitom již v minulosti uvedl, že solární elektrárny by měly být zdaněny jen po dobu jednoho roku, čímž by stát získal čas pro vhodnější legislativní kroky pro následující roky. Podle Klause by se tím snížila rizika arbitráží vůči České republice ze strany investorů do solárních elektráren.

Václav Klaus

„Nové řešení musí vzít v úvahu veškeré právní, daňové a ostatní závažné připomínky k dnešnímu znění zákona od Senátu, Parlamentu i odborné veřejnosti. Přirozené a dlouhodobé řešení existuje. Je nutné začít u podstaty problému, tou je sama nadměrná státní podpora výstavby fotovoltaických a jiných takzvaných obnovitelných zdrojů.“

„Vnímáme to jako cílenou likvidaci fotovoltaiky v České republice,“ prohlásil šéf České fotovoltaické průmyslové asociace František Smolka. Investoři chystají legislativní kroky a českému státu podle Smolky hrozí žaloby a arbitráže až za 260 miliard korun. Fotovoltaická asociace také doufá, že senátoři kvůli novele podají ústavní stížnost. Zatím ale investoři přízeň 17 senátorů, potřebných pro podání ústavní stížnosti, nemají.

Ke zdanění solárních elektráren přistoupila vláda z toho důvodu, že podle propočtů Energetického regulačního úřadu by vysoká podpora slunečních zdrojů v příštím roce způsobila zdražení elektřiny o více než deset procent. Kromě 26procentní daně bude novela problém řešit také uvalením darovací daně na emisní povolenky a zvýšením poplatků za zábor zemědělské půdy pro výstavbu slunečních elektráren.