Řecko zažívá stávkový týden, Atény ochromily zácpy

Atény - Řeckou metropoli Atény zasáhla další celodenní stávka ve veřejné dopravě. Ve městě se tvoří velké zácpy, nejezdí autobusy, metro ani tramvaje. Pracovníci metra už na šest hodin přerušili práci včera, protesty pak mají vrcholit ve středu čtyřiadvacetihodinovou generální stávkou. Rušit se mají lety, do stávky se zapojí i pracovníci veřejných služeb včetně odvozu odpadu.

V Aténách odstartoval týden stávek proti úsporným opatřením. Parlament se totiž pustil do projednávání zákona, který zavádí další radikální úsporná opatření včetně snižování mezd a propouštění. Zákon požadují Evropská unie a Mezinárodní měnový fond a počítá se v něm s tím, že platy ve státních firmách vyšší než 1 800 eur klesnou o 10 procent. Před časem přitom už v Řecku prošla 15procentní redukce mezd. Nové škrty postihnou 90 procent pracovníků státních podniků.

Demonstranti se dnes shromáždili před budovou parlamentu a rozvinuli transparenty s nápisy jako „Stávka až do konečného vítězství“, „Váš prospěch je zaplacen lidskými životy“ či „Nemůžeme už přijmout další“ (úsporná opatření).

Řecko stávkuje (zdroj: ČT24)

„Tento zákon je katapult na řecké pracovníky. Ničí pracovní práva, která tu existovala od roku 1930. Už druhý rok nám snižují platy až o 25 procent, ale účty za nás nikdo nezaplatí,“ zlobí se zástupce odborů městské dopravy Panagiotis Doukas.

Kostas Nikolakopoulos, prezident odborů trolejbusové dopravy:

„Nepřestaneme stávkovat. Budeme pokračovat i během vánočních a novoročních svátků a nakonec se nám podaří vyhrát. Všichni pracovníci vyjdou do ulic a Mezinárodní měnový fond bude muset opustit Řecko.“

Protesty proti úsporám mají gradovat, nejsilnější se pak čekají ve středu v rámci dne celoevropského odporu zaměstnanců proti úsporám. „Ve středu nepoletí žádné letadlo,“ pohrozil generální ředitel leteckých odborů Yannis Kourmoulakis. „Tato opatření nás poškozují, nebudeme schopní platit za věci, které nutně potřebujeme,“ dodal na adresu škrtů.

Už v pondělí se přitom na ulicích Atén hromadily odpadky, protože stávkovali popeláři. K protestům se připojili rovněž pracovníci médií, dnes svou nespokojenost dávají najevo pracovníci v dopravě.

Utahovat opasky Řecko bude i v novém roce

V loňském roce deficit řeckého rozpočtu vyšplhal na 15,4 procenta hrubého domácího produktu. Letos by se ho řecké vládě prostřednictvím bolestivých škrtů naordinovaných mezinárodními partnery výměnou za 110miliardový balík finanční pomoci mohlo podařit srazit na 9,4 procenta.

Aby Řecko splnilo podmínky úvěrové dohody, musí v příštím roce dostat svůj schodek na 7,4 procenta. To si ale vyžádá další škrty a nejspíš i další nespokojenost občanů. Vláda plánuje v příštím roce například zvýšení nižší sazby daně z přidané hodnoty z 11 na 13 procent. To postihne především potraviny a další zboží základní životní potřeby. Další škrty pak nejspíš kabinet prosadí v sektoru státní zdravotní péče, jehož udržování zůstává velmi nákladné a často v něm dochází k plýtvání.

Vydáno pod