Podle Klause odboráři zaspali, u opozice našla stávka podporu

Praha - Tématem číslo jedna je dnes stávka. Ovšem podle prezidenta Václava Klause byl protest zaměstnanců ve státní a veřejné správě nezodpovědný a dopadl směšně. Dle prezidenta stávkující touto akcí vyjadřují, že nepochopili problém zadlužení. Dnes se snaží jen odčinit to, že neprotestovali, když se problém veřejných financí rozbíhal. Zadlužení státu se mělo řešit již dávno a na jeho vyřešení je třeba hlubších reforem, a ne jen částečných, i když bolestivých škrtů. Na stranu protestujících se naopak staví ČSSD i komunisté. Ke stávce podle nich existuje celá řada důvodů a rozhořčení občanů je oprávněné.

„Stávka samozřejmě dopadla směšným způsobem. To, že se jí nikdo nezúčastnil, je, myslím, jasnou ukázkou, že si pánové z vedení odborů prostě hrají na šéfy něčeho, čehož šéfové skutečně nejsou,“ prohlásil Klaus. „Odborářští bossové nechápou, o co u nás jde. Chtějí odčinit to, že neprotestovali, když se problém našich veřejných financí na počátku tohoto desetiletí začal rozbíhat,“ zdůraznil.

Výhrady má prezident nejen k postupu odborářů, ale i k tomu, jakým způsobem stát nyní šetří. Připravované reformy by podle něj neměly být jen parciálními zásahy a změnami parametrů současného systému. „Reformy především vyžadují obecnější diskusi o velikosti státu a o jeho roli ve společnosti. Bez vyřešení této otázky nemá cenu se bavit například o jednom parametru důchodové reformy,“ míní Klaus. I když vláda podle Klause přijala letos řadu úsporných opatření, i v roce 2011 půjde o rozpočet s výrazným schodkem. Rozpočet na rok 2012 bude muset být podle něj daleko ambicióznější.

Václav Klaus

„Já rozumím, že škrty se leckomu nemohou líbit, to je naprosto rozumný postoj. Nicméně my jsme se do určité situace za celé desetiletí zvyšování našeho zadlužení prostě dostali a škrty jsou v tuto chvíli naprostou nezbytností. Já jsem naprosto přesvědčen, že to vědí i odborářští bossové a že pouze ukazují svaly, byť je to nezodpovědné.“

Prezident zároveň upozornil, že od opozice nelze očekávat, že by s úsporami souhlasila. „Ale zodpovědná opozice by měla provádění škrtů právě nyní přiznat a soustředit se na to, jaké škrty by měly být prováděny,“ uvedl. Zároveň podotkl, že za současnými problémy ekonomiky stojí i vytváření „sociálního a zeleného státu“ na počátku této dekády.

Stávka má smysl v době konjunktury, ne nyní

Nad smyslem dnešní stávky se pozastavil také ministr vnitra Radek John (VV). Ten podobně jako Klaus míní, že dnešní stávka je nesmyslná. „Stávka má velký smysl, když je konjunktura, podnikatelé vydělávají a pracující chtějí svůj podíl na zisku. Tady země šla špatným směrem, šla do krize a stávka krize prohlubuje,“ řekl ČT24. John kritizoval také to, že se do stávky zapojili i učitelé, i když těm platy v příštím roce porostou.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) dnes v rozhovoru pro ČT24 v reakci na stávku zdůraznil, že odborům chybí pokora. „Byly to odbory, kdo před více než měsícem ukončil jednání. Na místo toho raději vyhlásily stávku,“ připomněl. Zopakoval rovněž stanovisko vlády, podle kterého jsou škrty nezbytné. Pokud by nebyly nyní provedeny, hrozilo by, že se Česko v následujících letech dostane například do pozice Řecka či Irska, které musely zachraňovat Evropská unie a Mezinárodní měnový fond. Mnohem bolestivěji nyní musí šetřit podle ministra třeba také Portugalsko.

Exministr Janota: Kdyby vláda odborům ustoupila, ztratí kredit

Vládní úsporné kroky považuje za prospěšné také bývalý ministr financí Eduard Janota, který v současností působí jako poradce premiéra Nečase. Janota zastává postoje vlády, která prý jedná v rámci současných možností, a sám dodává, že jako ministr vždy prosazoval úpravy rozpočtu na výdajové i příjmové stránce. „Jaké má vláda možnosti? V oblasti výdajů zaujímají velkou položku důchody, dále sociální dávky, … škrtání investic, méně dálnic nebo méně bytů, dále to jsou výdaje na chod ministerstva. Vláda nebyla schopna změnit zákonnou legislativu, není schopna řádově ovlivnit naše povinnosti z titulu plnění úroků, tak šla cestou, kterou má v dané chvíli k dispozici. Okruh možných řešení není zase tak velký. Podobně postupují i další země,“ řekl janota v pořadu HydePark ČT24.

Exministr financí Eduard Janota:

„Kdyby vláda po dnešní stávce hypoteticky své rozhodnutí změnila, tak ztratí kredit nejen v očích investorů, ale i těch, kteří to myslí s reformou veřejných financí vážně. Jistě můžete někde ušetřit, ale ten blok výdajů, které souvisí s efektivností státní správy, je veliký a celá řada expertů vám řekne, že problémem státní správy je především její přebujelost.“

Opozice stávku podporuje

Bohuslav Sobotka, úřadující předseda ČSSD

„Je zřejmé, že vláda snižuje schodek státního rozpočtu nespravedlivým způsobem. Snižuje ho na úkor chudých lidí s dětmi, na úkor lidí se zdravotním postižením, snižuje ho na úkor zaměstnanců veřejného sektoru.“

S kladnými ohlasy se dnešní protesty setkaly v řadách ČSSD i KSČM. Například předseda Senátu Štěch podle svých slov stávku veřejného sektoru chápe a podporuje. „Snižování platů zaměstnancům ve státní a veřejné sféře o 10 procent a změny v systému tarifního odměňování považuji za velmi špatný krok,“ upozornil Štěch. Stávku podporuje také celý senátorský klub ČSSD. Jako projev podpory nosí sociálnědemokratičtí členové horní komory na klopách žluté stužky. Ve sněmovně si dokonce sociální demokraté vyžádali přestávku, aby se mohli zúčastnit protestního shromáždění na Palackého náměstí.

Odboráři svolali stávku kvůli plánu vlády na desetiprocentní snížení mezd ve veřejném sektoru. Trnem v oku odborářům je také úprava tarifů, která prošla kabinetem včera večer. Vláda podle nich měla otázku zadlužení řešit spíš zvýšením daní, které by dopadlo na všechny občany, nejen na zaměstnance státu a obcí. Podle odborů se dnešní stávky zúčastní okolo 100 tisíc lidí, dalších 100 tisíc prý stávku podpoří jiným způsobem.