Obama prodlouží daňové úlevy, USA to přijde na stovky miliard

Washington – Američanům neporostou od ledna daně z příjmu, prezident Barack Obama se dohodl s republikány na prodloužení daňových úlev, které zavedl jeho předchůdce v Bílém domě George Bush a které měly vypršet na konci letošního roku. Prodloužení úlev zvýší schodky už tak dost napjatých rozpočtů, americkou státní pokladnu opatření zkrátí o stovky miliard dolarů.

Spor o daňové úlevy se táhl několik měsíců. Obama chtěl, aby nejbohatší Američané platili od ledna daně, jak mají, a výjimky se na ně už nevztahovaly.  Republikáni s ním ale ostře nesouhlasili. Jakékoli zvyšovaní daní považovali v současné ekonomické situaci za nesmysl. Pomohly jim listopadové volby a své stanovisko ubránili.

„Nepochybuji o tom, že každý v tomto kompromisu najde něco, co se mu nelíbí. Vlastně jsou tam i věci, které se nelíbí mně, zejména prodloužení daňových úlev pro nejbohatší Američany. Budou trvat další dva roky. Jsem přesvědčen, že toto rozhodnutí obrovsky zatíží naše deficity,“ prohlásil Obama.

Daně v USA (zdroj: ČT24)

Další výdaje si navíc vyžádá prodloužení podpor v nezaměstnanosti, se kterým republikáni souhlasili výměnou za prodloužení daňových úlev. V řeči čísel tak Obamova dohoda s republikány v následujících dvou letech americké rozpočty na příjmové stránce připraví o 900 miliard dolarů. Peníze si bude muset země někde půjčit. A to v okamžiku, kdy obě hlavní americké strany mluví o tom, jak chtějí krotit deficity.

Chuck Grassley, republikánský senátor:

„Tato debata není o snižování daní. Tato debata je o tom, jestli bychom měli vůbec během recese daně zvyšovat. Myslím, že všichni cítíme, že je to špatný nápad, že to nikomu nepomůže, naopak.“

Republikáni dohodu přivítali. Prodloužení daňových úlev podle nich představuje šanci pro ekonomické oživení a tvorbu pracovních míst v ekonomice. I oni ale museli souhlasit s ústupky. Kromě prodloužení podpory v nezaměstnanosti jde hlavně o to, že se daňové úlevy prodlouží jen o dva roky. Republikáni je původně chtěli prodloužit natrvalo. Bez dohody o daních přitom odmítali na současném posledním zasedání Kongresu ve starém složení jednat o čemkoliv dalším.

Minusové body pro Obamu

Výsledný kompromis se ale moc nezamlouvá některým demokratům. Obamu tak ještě čeká hodně přesvědčování ve vlastní straně a lehké to zřejmě nebude mít ani u části svých příznivců, kteří už podle prvních ohlasů na internetu mají pocit, že prezident v rozporu se svými předvolebními sliby straní bohatým. Téma navíc z americké politické scény jen tak nezmizí. Prodloužení úlev o dva roky znamená, že bude hrát velkou roli i v příští kampani před volbou nového prezidenta a zákonodárců v roce 2012.

Pokud by v USA od ledna vzrostly daně, osobám s nejvyššími příjmy by se zvýšily ze současných 35 procent na 39,6 procenta. Zároveň by vzrostla i daň z dividend a kapitálových výnosů z nynějších 15 na 20 procent. Například lidem s příjmy do 82 tisíc dolarů ročně by pak daň vzrostla z 25 na 28 procent.

Vydáno pod