Zítřejší stávku podpoří statisíce lidí, demonstrací se zúčastní 40 tisíc

Praha - Středeční celodenní stávky se má aktivně zúčastnit 40 tisíc lidí po celé České republice. Na tiskové konferenci to dnes předeslal předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil. Podle jeho slov jde co do počtu účastníků stávky o nejmasivnější protest zaměstnanců státní a veřejné správy za posledních dvacet let. Jeho slova ale razantně odmítl premiér Petr Nečas (ODS), podle kterého Česko nejmasivnější protesty zažilo v letech 1995 a 2008 a zapojilo se do nich přes milion lidí.

„Z minimalistických údajů, které máme k dispozici, se zítra stávky aktivně zúčastní 100 tisíc zaměstnanců, podporovat ji bude dalších 100 tisíc a 40 tisíc z nich se zúčastní protestních mítinků po celé republice,“ ohlásil předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil. Odborový předseda citoval také výsledky bleskového výzkumu agentury SC&C, podle něhož zítřejší stávku podporuje 60 procent lidí a případnou generální stávku by podle Zavadilovy prezentace výzkumu podpořilo 54 procent lidí.

Kvůli stávce nebude fungovat řada úřadů a škol po celé zemi. Jak se bude protestovat právě ve vašem kraji čtěte v článku Stávka zkomplikuje život ve všech krajích.


"Stávka 8. prosince je celodenní, dále máme připravena protestní shromáždění v jednadvaceti městech, většinou jde o krajská. Začátek shromáždění je stanoven na 12:05, pouze ve třech krajských městech byl čas posunut na patnáctou hodinu," konstatoval místopředseda ČMKOS Václav Picl. Podle něj se ke stávce přidají dopravní, vysokoškolské, vědecké a výzkumné odbory. Zároveň zaměstnanci hasičů a policistů, kteří zrovna nebudou mít pracovní směnu, přijdou podle Picla odborové protesty podpořit. Stávka se podle něj dotkne i Státní opery, Národního divadla a dalších kulturních institucí.

Předseda školských odborů František Dobšík informoval, že ve středu zůstane zcela uzavřeno na 500 škol, přes 2 tisíce dalších omezí svůj provoz. Fungovat jim nebudou například školní jídelny.

Zahambit se nechtějí dát ani zdravotnické odbory, musejí však podle slov předsedkyně Dagmar Žitníkové zohlednit mnohem složitější podmínky pro stávku, protože omezení provozu ve zdravotnictví a sociálních službách nesmí ohrozit životy a zdraví pacientů a klientů. „Zítra můžete v nemocnicích potkat zdravotnické i nezdravotnické pracovníky označené kolečkem s nápisem Stávka. Tím dávají najevo svou účast,“ uvedla Žitníková.

Odboráři obviňují politiky, že lidem upírají právo na stávku

Odboráři se dnes pustili do ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09), že „ve své podstatě zakázal stávku“ v úřadech sociálního zabezpečení a úřadech práce. „Považuji to za projev zbabělosti a pro mě je ode dneška jednotkou zbabělosti jeden Drábek,“ opřel se Zavadil do ministra. I sám premiér měl podle odborářů rozesílat dopisy, které nabádaly společnosti, aby stávku nepodporovaly.

Místopředseda odborového svazu státních orgánů Jan Rovenský:

"'6. prosince 2010 sdělil ústřední ředitel České správy sociálního zabezpečení ředitelům jednotlivých krajských pracovišť, že provoz všech pracovišť po celé republice musí být zajištěn, to znamená, že žádná okresní správa sociálního zabezpečení nesmí být z důvodu stávky uzavřena. Je to nařízení ministra práce a sociálních věcí a toto nařízení se týká všech úřadů v působnosti zmíněného rezortu…' Tímto je jednoznačně porušeno základní právo všech zaměstnanců na stávku, je porušena Ústava ČR a následně i listina základních lidských práv a svobod."

Drábek i Nečas ale obvinění odmítli. „To obvinění je naprosto lživé a nepodložené. Ani přímo ani nepřímo jsem žádnému zaměstnanci ze svého rezortu stávkovat nezakázal,“ zdůraznil. Podle údajů odborové organizace ministerstva práce by se stávky mělo zúčastnit pět zaměstnanců z celkových 800, uvedl ministr.

Nečas pak označil tvrzení odborů za mýtus. „Na základě těchto lživých argumentů obelhávají lidi a ženou je do demonstrací,“ prohlásil na adresu odborů. Premiér zároveň zdůraznil, že většina zaměstnanců veřejného sektoru se do protestů nezapojí. „Já jim chci za to poděkovat, jakkoliv respektuji právo těch maximálně 100 tisíc lidí, kteří se do stávky zapojí,“ zdůraznil.

Odbory jdou na ruku levici, tvrdí vláda

Premiér Petr Nečas

„Odborová centrála dává jasně najevo, že jim nejde o práva zaměstnanců, ale že chtějí ve spolupráci s levicovou opozicí rozehrát politickou hru, která může ve svých důsledcích způsobit destabilizaci naší ekonomiky a případně i naší země.“

Nečasovi se krom údajně nepodložených obvinění rovněž nelíbí, že odbory využívají stávku k boji proti vládním reformám, které se teprve připravují. „Pokud budeme odkládat reformy, tak reformy provedené v budoucnosti budou mít ještě tvrdší podobu,“ upozornil premiér.

Podle Nečase je nutné, aby i veřejný sektor dýchal s ekonomikou. Nyní prý vlivem krize došlo k tomu, že je průměrný plat ve veřejné sféře o 500 korun vyšší než v soukromém sektoru. Stejně tak je tomu i s mediánem, tedy prostřední hodnotou souboru.

Za pravdu v tom premiérovi davají i podnikatelé. „My živnostníci jsme šetření už provedli na začátku roku 2009,“ podotkl předseda sdružení podnikatelů a živnostníků Bedřich Danda. Místopředseda strany podnikatelů Rudolf Baránek dokonce stávku považuje za nebezpečný krok, který může znamenat počátek destabilizace státu. Někteří zaměstnanci soukromých firem přesto stávku podpoří. Na protestní shromáždění přijdou proto, že se jim nelíbí škrty v sociálních dávkách a znevýhodnění nezaměstnaných.

ČSSD:  Vládní škrty jsou nespravedlivé

Na stranu odborů se staví levice. „ČSSD podporuje protesty, jsou oprávněné a spravedlivé,“ prohlásil dnes úřadující předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. Vládní škrty ve mzdách ve veřejné sféře povedou podle něj spolu s inflací k tomu, že platy státních zaměstnanců v příštích třech letech klesnou reálně až o dvacet procent. Sobotka také obvinil vládu z toho, že přesouvá veřejný dluh na bedra státních zaměstnanců, místo aby bilanci rozpočtu zlepšila zvýšením některých daní.