Stříbro překonalo třicetiletý rekord

New York - Světovými trhy dnes otřásl další komoditní rekord. Cena stříbra se totiž během dnešního obchodování poprvé od roku 1980 přehoupla nad hranici 30 dolarů za troyskou unci (oz; 31,1 gramu). Za vyššími hodnotami žene stříbro především silná investiční poptávka a také příznivá nálada na trzích drahých kovů. Současně se totiž zvyšuje i cena zlata a platinových kovů.

Na komoditní burze Comex v New Yorku se cena termínového kontraktu na stříbro s dodáním v březnu zvýšila o 2,7 procenta a dostala se až na 30,085 dolaru za troyskou unci. Přitom v růstu pokračují i ceny zlata, které se vrátily nad 1 400 dolarů za unci. Tam se poprvé v historii vyšplhaly v listopadu, záhy ale prošly korekcí, která je vrátila pod 1 350 dolarů. Během dneška zlato zpevnilo o více než jedno procento a dostalo se nad 1 415 dolarů za unci.

Stříbrný rekord není překvapením, ceny drahých kovů totiž jdou nahoru už několik let. Zlato se před deseti lety prodávalo sotva za 270 dolarů za unci, od té doby tedy jeho cena vzrostla o více než 420 procent. Stříbro stálo asi 4,80 dolaru za unci, a cenový nárůst tak v tomto případě činí přes 520 procent.

Skladování zlatých cihel
Zdroj: ČT24