Mýtné na silnicích nižších tříd bude ztrátové

Praha – Mýtný systém v Česku je třeba rozšířit. Zároveň si ale musí všichni uvědomit, že jeho provoz na silnicích druhých a třetích tříd bude finančně ztrátový. V Otázkách Václava Moravce to zdůraznil ministr dopravy Vít Bárta s tím, že mýto bude mít na komunikacích nižších tříd především regulační funkci. S tím nesouhlasí kraje, které vidí v rozšíření silničních poplatků zdroj příjmů pro své rozpočty.

„Příjem z toho, že bude mýto na dvojkách a trojkách, není příjem, ten systém bude sankční, bude stát hromadu peněz, a to je zapotřebí si pojmenovat rovnou. Jedničky vydělávají jen některé, zpoplatnění větší části jedniček bude v zásadě v systému dotováno,“ upozornil Bárta.

Naopak kraje, kterým silnice druhé a třetí třídy patří, vidí v rozšíření mýtného možný zdroj peněz pro krajské kasy. Hejtmani po rozšíření systému volají i proto, že mají obavy z objíždění zpoplatněných dálničních úseků po lednovém zvýšení mýtných sazeb. To by zatížilo tahy vedoucí přes města a obce.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

„My nepůjdeme do systému, kde by náklady byly vyšší než výnosy,“ prohlásil jihomoravský hejtman a předseda Asociace krajů Michal Hašek. Krajům podle něj jde o zajištění stabilního zdroje příjmů na opravy jimi spravované silniční sítě. K výnosům by systému případně mohla pomoci volba satelitního způsobu výběru poplatků, který nevyžaduje stavbu mýtných bran.

Mýtné se v ČR zatím vybírá zhruba na 1 100 kilometrech dálnic a rychlostních silnic a 180 kilometrech silnic první třídy. Ministerstvo dopravy požádalo nedávno firmy působící na evropském trhu, aby předložily své předběžné nabídky na zpoplatnění dalších několika tisíc kilometrů silnic nižších tříd.

Do tendru se přihlásilo devět firem včetně Kapsche, který provozuje mikrovlnný systém výběru mýta na dálnicích. Bárta připomněl, že Kapsch bude chtě nechtě hrát roli i ve zpoplatnění silnic nižších tříd. Systémy by totiž měly spolupracovat, a tak každé rozšíření bude znamenat přinejmenším dohodu s Kapschem. Ministr sice připustil, že by vedle sebe mohly existovat i dva oddělené systémy, to ale považuje za Kocourkov.

Michal Hašek
Zdroj: ČT24
Vydáno pod