Neprodávejte Irsko, apelovali demonstranti v Dublinu

Dublin – Až 50 tisíc lidí dnes pochodovalo Dublinem na protest proti plánovaným vládním úsporám a zvyšování daní. Účastníci mítinku uspořádaného v centru města vyzývali odboráře k boji o každé pracovní místo a proti omezování sociálních výdajů. Mezi transparenty nechyběly výzvy k odstoupení vlády a zastavení diktátu Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Někteří z protestujících požadovali uvěznění ministrů odpovědných za nynější hospodářské problémy země.

Dublinská policejní správa před demonstrací veřejnost varovala, že průvod mohou zneužít extremistické síly k vyvolání nepokojů. Na 700 povolaných policistů ale proti demonstrantům nezasáhlo a akce se zatím obešla bez násilí. „Snažíme se znovu získat naši suverenitu, než ji nadobro ztratíme a než Mezinárodní měnový fond prodá naše zdroje a aktiva tomu, kdo nabídne nejvíc,“ prohlásil jeden z demonstrantů.

Úsporný program irské vlády předpokládá zrušení téměř 25 tisíc míst ve veřejném sektoru, zavedení daně na vodu, snížení minimální mzdy, škrty v sociálních dávkách a postupné zvýšení daní. Plán, o kterém má hlasovat parlament za necelé dva týdny, označily odbory za cestu do doby kamenné a vyhlášení války proti lidem s nízkými příjmy.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Neprosazení navrženého rozpočtu a škrtů by ale podle odborníků zhoršilo finanční a hospodářskou krizi nejen v Irsku, ale i jinde v Evropě. Obavy panují zejména z rozšíření krize do Portugalska a Španělska.

Agentura S&P už ve středu snížila zadluženému Irsku rating dlouhodobých závazků o jeden stupeň na hodnotu A. V pátek pak nechala drasticky spadnout také hodnocení irských bank. Finančnímu domu Anglo Irish Bank se rating propadl dokonce do spekulativního pásma. Dluhopisy této banky tak jsou nyní považovány za podřadné a některé společnosti do nich vůbec nesmí investovat.