Klaus podepsal novelu, která omezuje podporu stavebního spoření

Praha – Prezident Václav Klaus podepsal i čtvrtý ze zákonů úsporného balíčku, které sněmovna prohlasovala ve stavu legislativní nouze. Dnes podepsala hlava státu novelu, která omezuje státní podporu stavebního spoření. Podpora připsaná v příštím roce se tak bude danit 50 procenty. V dalších letech pak příspěvek státu klesne z 15 na 10 procent ročního vkladu střadatelů, nejvýše to však budou 2 000 Kč ročně. Novela také zdaňuje výnosy ze stavebního spoření.

Novela zákona o stavebním spoření má příští rok ušetřit asi šest miliard, v příštích letech pak až 8,5 miliardy. Celkový úsporný balíček pak má příští rok uspořit 35 miliard, vláda se jeho přijetím snažila zajistit, aby schodek rozpočtu nepřesáhl 135 miliard. 

Úprava výše státního příspěvku na stavební spoření se však nelíbí sociálním demokratům, kteří už avizovali, že podají ústavní stížnost. Podle nich je totiž předloha retroaktivní (působí zpětně), naopak ministerstvo financí si za svým návrhem stojí. Proti návrhu se celkem pochopitelně staví i Asociace českých stavebních spořitelen.