Odboráři dolaďují stávku, zapojit se chce i soukromá sféra

Praha - Během plánované celodenní stávky odborů budou 8. prosince uzavřené i některé školy a úřady. Dohodli se na tom zástupci Českomoravské konfederace odborových svazů. Odboráři chtějí opět vystoupit proti vládním škrtům, konkrétně mzdovým úsporám ve státní správě. Protesty začnou ve všech krajských a vybraných okresních městech 8. prosince symbolicky pět minut po dvanácté. Stávkující z Prahy a Středočeského kraje se sejdou na Palackého náměstí před budovou ministerstva zdravotnictví. Osobní účastí je podpoří i poslanci a senátoři za ČSSD. Stávku i další akce odborů podpoří i komunisté. Historicky vůbec poprvé se chce do protestu zapojit i soukromá sféra. Práce by se mohla zastavit v jednom z největších průmyslových podniků na severní Moravě. Jméno firmy ale odbory zatím tají.

Odbory zdůraznily, že stávka není zaměřena ani proti zaměstnavatelům, ani proti veřejnosti. Odpovědná je za ni vláda. Protestem chtějí veřejnost upozornit i na to, že kvůli škrtům se některé služby mohou zhoršovat. „Všechny svazy, které jsou zastoupeny ve sněmu, dávají stávce plnou podporu. Zároveň vyzývám veřejnost, aby tuto stávku vnímala jako nutnou,“ řekl dnes na tiskové konferenci předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil. Podle místopředsedy Václava Pícla může být forma stávek různá, záleží na konkrétním odvětví.

Předseda Odborového svazu KOVO Josef Středula oznámil, že stávku podporují i odboráři z podnikatelské sféry. Důvodem je podle něj nejen solidarita, ale i způsob, jakým vláda provádí škrty. Upozornil především na nekoncepční škrty mezd. Alespoň s odznakem na triku tak například stávku podpoří zaměstnanci mladoboleslavské škodovky.

Poslední velká stávka v Česku z roku 2008 stála 400 milionů

Nemocnice a zařízení sociální péče budou v den stávky sloužit ve víkendovém provozu, aby se zabezpečil chod zařízení. Lékaři, kteří budou chtít protest podpořit, ale musí být v práci, budou mít na sobě alespoň označení. Někteří se pak v určitý čas sejdou před nemocnicí nebo na konkrétním místě v nemocnici. „V ostatních zařízeních podle počtu účastníků stávky zaměstnavatel rozhodne, zda bude zařízení uzavřeno, nebo zůstane částečně v provozu. Týká se to škol, knihoven, muzeí a úřadů,“ dodal Pícl. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek dnes na zahájení sjezdu zdravotnických odborů v Hradci Králové označil upřednostnění stávky před dalším jednáním za nezodpovědné. Vláda je podle něj stále připravena jednat například o odměňování ve zdravotnictví a sociální oblasti, čas se ale krátí.

Některé knihovny sice během stávky budou otevřené, ale jejich zaměstnanci nebudou půjčovat knihy. „Do knihoven proudí široká veřejnost, chceme této chvíle využít proto, abychom poskytli informace co nejširšímu počtu občanů,“ uvedla Dana Menšíková z Odborového svazu pracovníků knihoven. „Lidé už jsou prostě strašně naštvaní, absolutně se jim nelíbí arogance, s jakou vláda této republiky používá svůj mandát,“ dodala.

K protestům se chtějí připojit i příslušníci ozbrojených složek. „Protože nemůžeme stávkovat, ale jsme solidární s ostatními svazy, ti, kteří nebudou vykonávat službu, se v den stávky připojí k mítinkům,“ informoval Milan Štěpánek z Nezávislého odborového svazu policie, který na tiskové konferenci mluvil i za hasiče a ostatní příslušníky bezpečnostních složek. Příslušníci ve službě podle něj projeví solidaritu označením, případně jinou formou. Občanští zaměstanci mohou stávkovat i ve službě. „Předpokládáme, že tuto možnost využijí,“ dodal. 15. prosince pak policisté spolu s hasiči plánují mítink v Praze: „Půjdeme se zeptat poslanců, jak budou rozhodovat o rozpočtu, který se výrazně dotýká našeho ministerstva.“   

Drábek: Odbory daly přednost stávce před vyjednáváním

Odboráři tvrdí, že vyčerpaly všechny možnosti, kterými se dají chystané vládní kroky změnit. Drábek to ovšem popírá: „Nebyla to vláda, která odmítla pokračovat v jednání, v tomto smyslu jsou prohlášení odborů nepravdivá.“ Za krach v diskusi nesou podle něj odbory plnou zodpovědnost, protože před pokračováním ve vyjednávání daly přednost stávce. Odbory si ale stěžují i na komunikaci s kabinetem Petra Nečase. Vadí jim například krátké lhůty, ve kterých mohou nové zákony připomínkovat. „Jestli chce tato vláda pokračovat v nastolených krocích, které mají hodně daleko od principu sociálního dialogu, tak se může stát, že se situace ještě zdramatizuje,“ upozornil Středula.

Pokud by se na celý den zastavila veřejná správa, školy a nemocnice, pak by to podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka stálo Českou republiku až 2,5 miliardy korun. Poslední velká stávka v Česku z roku 2008 stála 400 milionů korun.