Klaus: Problém eurozóny je i českým problémem

Praha - Jakýkoliv problém eurozóny je vzhledem k těsným vazbám s Českou republikou i českým problémem. Po dnešní schůzce se svým německým protějškem Christianem Wulffem to uvedl prezident Václav Klaus. Prezident tak reagoval na aktuální ekonomický vývoj v Irsku. Země, jejíž rozpočtový deficit rekordně vzrostl v důsledku nákladné sanace bank, v neděli oficiálně požádala Evropskou unii o finanční pomoc. Ministři financí eurozóny žádost schválili.

„Musím říci, že pro nás, ač nejsme členy eurozóny, není žádnou radostí objevovat jeden problém některé členské země za druhým – jak dokazuje včerejšek s Irskem. Jako země velmi těsně spojená s Německem a s Evropou vůbec, se jakýkoli problém v eurozóně stává problémem i pro nás,“ prohlásil Klaus.

Podle české hlavy státu je dobře, že Česko zatím není členem eurozóny. „Fakticky neexistuje v České republice žádná zřetelně definovaná skupina lidí, která by doporučovala náš vstup do eura v představitelné budoucnosti,“ podotkl prezident. V tom se ovšem se svým německým protějškem neshodne. Wulff i přes současné potíže měnové unie Česku přijetí eura doporučuje. Dodal, že eurozóna nyní potřebuje jasný právní základ pro země, které porušují pravidla. Je přesvědčen, že Česká republika hraje při tvorbě pravidel velmi dobrou úlohu.

Brífink českého a německého prezidenta (zdroj: ČT24)

Oba prezidenti spolu hovořili zhruba dvě hodiny. Klaus po schůzce prohlásil, že česko-německé vztahy jsou na nejlepší úrovni v historii. Německý host se má sejít také s primérem Petrem Nečasem (ODS).