Bojujeme za férové banány

Praha – Banány jsou dlouhodobě nejoblíbenějším ovocem na světě. Zároveň je to ale komodita, která v sobě skrývá utrpení milionů lidí v rozvojových zemích. Pracovní doba čtrnáct hodin, nulová ochrana před všudypřítomnými chemikáliemi, nízká mzda a sexuální obtěžování jsou každodenním koloritem pro pracovníky na banánových plantážích. Změnit to chce mezinárodní kampaň Za férové banány, která dnes odstartovala i v Česku.

Česko dováží nejvíce banánů z Ekvádoru, Kolumbie a Kostariky. V tuzemsku ale zatím neexistuje možnost koupit si takové banány, které by měly označení Fairtrade - a tedy záruku, že při jejich pěstování nedošlo k porušování lidských práv a poškozování životního prostředí. Tříletá kampaň Za férové banány by to ale mohla pomoci změnit.

„Apelujeme na české spotřebitele, upozorňujeme na situaci, která je v místech, kde se banány pěstují, a představujeme také alternativy. Dále cílíme na vládu České republiky, kterou žádáme o to, aby firmy, které s banány obchodují a maloobchodní řetězce, měly právní odpovědnost za to, co se děje v rámci jejich výroby,“ vysvětluje koordinátorka kampaně Barbora Mrázková.

Fair Trade banány (zdroj: ČT24)

Pořadatelé akce ale přiznávají, že nelze čekat zázraky. Vždy se totiž najde dost lidí, kteří chtějí hlavně banány levně koupit, a na jejich původu jim nezáleží. Proto je pro úspěch akce důležité, aby takzvané férové banány nebyly výrazně dražší, než ty klasické. „Největší trh s banány je ve Velké Británii, kde se každý čtvrtý banán obchoduje jako fairtrade. V současnosti je tam průměrná cena fairtrade banánů asi o 5 až 10 procent vyšší, než konvenčních, ale v některých případech je shodná,“ upozorňuje ředitel Společnosti pro Fairtrade Pavel Malíř Chmelař.