Šéf světové banky chce zavést nový zlatý standard

Londýn/Singapur – Prezident Světové banky Robert Zoellick by se rád vrátil ke zlatému standardu. Světové ekonomiky by podle něho měly uvažovat o znovuzavedení modifikovaného poválečného „brettonwoodského“ uspořádání s pevnými kurzy a dolarem ukotveným ke zlatu. Ten zanikl počátkem 70. let a uvolnil místo systému volných kurzů. Nový systém by se mohl stát vodítkem kurzových relací, které jsou v poslední době tématem všech mezinárodních ekonomických setkání. Trnem v oku je většině politiků kurz jüanu. Poslední dobou však například Německo kritizuje i počínání USA a tamní měnovou politiku.

Systém by měl využívat i zlato

prezident Světové banky Robert Zoellick

„Systém by měl rovněž zvážit využití zlata jako mezinárodního referenčního bodu tržních očekávání inflace, deflace a budoucích hodnot měn. […] Učebnice sice pohlížejí na zlato jako na peníze minulosti, trhy jej však používají jako alternativní měnové aktivum.“

Svět by měl zavést systém „Bretton Woods II“. Ten by byl obdobou poválečného systému vzešlého z konference v americkém Bretton Woods v roce 1944. Nový systém by podle šéfa banky na rozdíl od původního zachoval v zásadě plovoucí kurzy a zahrnoval by zřejmě dolar, euro, jen, britskou libru a čínský jüan. Tyto měny by byly globálně obchodovány a měly by plně otevřené kapitálové účty, to znamená, že by nijak neomezovaly pohyb kapitálu.

Zoellickovo vyjádření odráží nespokojenost s nynější situací, kdy se stává neustálá čínská ochrana nízkého kurzu jüanu terčem kritiky ze strany Spojených států i dalších vyspělých zemí. Uměle nízký kurz měny druhé největší ekonomiky světa podle nich výrazně přispívá k obchodním nerovnováhám ve světě a k poruchám na kapitálových trzích. Čína a Německo zase v posledních dnech ostře kritizují nepřímé snahy Washingtonu oslabit kurz dolaru, zejména rozhodnutí centrální banky USA o dalším pumpování stovek miliard dolarů do slábnoucí ekonomiky.

Zlatý standard prý uškrtí světovou ekonomiku

Návrat ke zlatému standardu navrhují určité okruhy odborníků dlouhodobě. Podle ekonomů by však obnovení systému, v němž je hodnota měn vázána na zlato, přineslo nadměrně utaženou měnovou politiku. To by vedlo k poklesu ekonomiky a růstu nezaměstnanosti. Poválečný systém usměrňovaný Mezinárodním měnovým fondem byl založen na pevných, ale čas od času upravitelných kurzech a chránila jej omezení pohybu kapitálu mezi jednotlivými ekonomikami.

analytik Mark Pervan z novozélandské banky ANZ

„Dolar zejména v souvislosti s nástupem asijských ekonomik ztrácí na významu, takže bude možná zapotřebí nějakého neutrálnějšího měřítka. Zlato přes všechnu nejistotu prokazuje svůj smysl.“

Cena zlata se dnes ráno v Asii vyšplhala na nový rekord 1398,35 dolaru za troyskou unci. Vzhůru jej letos tlačí pokles dolaru a rostoucí obavy z podpory inflace americkou centrální bankou. Později po zpevnění dolaru zlato oslabilo ke 1390 dolarům.

  • Čínské jüany autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2043/204250.jpg
  • Stodolarová bankovka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1593/159237.jpg
Vydáno pod