ČT: ČEZ se bude pást na krachujících solárnících

Praha – Rozmach solárních elektráren se sice vládě nelíbí, státem vlastněná společnost ČEZ ale patří k významným investorům do fotovoltaiky. A nyní se chystá svůj podíl na výhodném byznysu ještě navýšit. Mnoho firem totiž kvůli solární dani křičí, že se dostanou do problémů. Státní energetický gigant jim proto nabízí, že je koupí. Odkoupit je však chce za nižší cenu, než je ta pořizovací. Sám ČEZ vše zatím popírá.

Solární elektrárny se poslední dobou staly „nepřítelem státu“. ČEZ se ale vyšších daní a investic do sluneční energie nebojí. U Evropské investiční banky už si totiž vyřizuje úvěr v hodnotě 200 milionů eur (téměř pět miliard korun). Nyní čeká na schválení a zatím si mapuje situaci. Přiznat se ale nechce. „ČEZ nemá v plánu rozšiřovat svůj marginální podíl ve fotovoltaice, který nyní má, a ten podíl v řádu několika procent bude mít i na konci roku,“ uvedla pouze mluvčí ČEZu Eva Nováková.

Nevýhodná situace nahraje ČEZu k výhodné koupi

Reportáž Zuzany Luňákové a Vandy Kašové (zdroj: ČT24)

Majitel solární elektrárny Martin Lang

„ČEZ nám nabízel přímo cenu za odkoupení naší fotovoltaické elektrárny. Bylo to pod našimi pořizovacími náklady.“

ČEZu by se nicméně výhodná koupě mohla podařit. „Mají dobré načasování, protože kvůli zavedení daně se spousta firem dostane do problémů a projekty budou k dostání pod cenou,“ tvrdí právník Luděk Šikola. Kvůli zavedení solární daně včera před sněmovnou demonstrovala stovka majitelů fotovoltaických elektráren. Tvrdí, že daň jejich podnikání zlikviduje a přinutí je prodat elektrárny pod cenou. A hlasy proti plánům ČEZu rozšiřovat solární projekty už zazněly i ve sněmovně.

„Tak se tedy dozvídáme, že naše firma vlastněná státem si požádala o 200 milionů na nákup fotovoltaických projektů. Zřejmě proto posíláme do krize naše investory, aby si to potom někdo mohl koupit,“ rozčiluje se poslanec Jiří Krátký z ČSSD. Solární gigant už investoval například do sluneční elektrárny v Ševětíně nebo v Ralsku. Od projektu solární elektrárny v Milovicích naopak upustil.