Insolvenční řízení s ECM má urychlit restrukturalizaci firmy

Praha - Insolvenční návrh na developerskou společnost ECM Real Estates Investments je podle jejího vedení snahou o urychlení restrukturalizace firmy. Městský soud v Praze vyhlásil s firmou insolvenční řízení ve čtvrtek na základě návrhu Burzovní společnosti pro kapitálový trh. ECM se chce s věřiteli dohodnout, to ale kvůli většímu množství věřitelských subjektů chvíli potrvá.

Insolvenční návrh podala Burzovní společnost pro kapitálový trh kvůli 234 tisícům korun z nezaplacených úroků z dluhopisů. Developer v říjnu rozhodl o odložení splátek úroku z korunových i zahraničních dluhopisů. Krok odůvodnil pokračujícím jednáním o restrukturalizačním plánu firmy. ECM REI je tedy podle navrhovatele s úhradou úroků z dluhopisů v prodlení.

„Vzhledem k tomu, že zejména mezi držiteli korunových dluhopisů se jedná o velmi pestré spektrum věřitelů, je přirozené, že ne se všemi věřiteli bylo možno dosáhnout konsenzuálního řešení ve stádiu vyjednávání, v jakých se nyní společnost a držitelé dluhopisů nachází,“ reagovali na insolvenční návrh vrcholoví manažeři ECM REI Milan Janků a Antonín Jakubše.

Valné hromady držitelů dluhopisů ECM REI v cizích měnách ve čtvrtek v Londýně podpořily návrh, který má být východiskem pro konečnou verzi restrukturalizačního plánu firmy, a odsouhlasily restrukturalizaci závazků.

ECM REI se potýká s vysokým zadlužením. V polovině letošního roku měla bankovní úvěry ve výši 105,1 milionu eur, tedy asi za 2,6 miliardy korun. Ve stejné době měla společnost vydané korunové dluhopisy za 31,5 milionu eur (asi 772 milionů korun). V cizích měnách měla ECM REI dluhopisy za 81,1 milionu eur (zhruba dvě miliardy korun).

ECM REI je v Česku známá hlavně výstavbou výškových budov v Praze na Pankráci. Její akcie jsou kótované na pražské burze. Firma se do problémů dostala v souvislosti s propadem realitního trhu, který způsobila hospodářská krize.

Vydáno pod