ČT: Mýtné podraží o čtvrtinu

Praha - Česká televize zjistila, kolik budou příští rok dopravci platit na mýtném. Podle dohody s ministerstvem dopravy Vítem Bártou (VV) zaplatí kamiony za jízdu po dálnici o čtvrtinu víc - 5 korun za kilometr - a stejné zdražení bude následovat i v roce 2012. Zvýšení mýtných sazeb by mělo v příštích dvou letech přinést do státní kasy navíc 4 miliardy korun. Dohodu podepíší dopravci s ministrem už v pondělí.

„Dojde zhruba ke 20procentnímu zdražení mýta,“ potvrdil náměstek ministra dopravy Martin Sýkora. „Mezi základní parametry této dohody samozřejmě patří i systém kompenzací, které poskytneme dopravcům,“ dodal. Podle informací České televize by mělo jít o miliony korun určených na nákup ekologičtějších aut nebo na školení řidičů. Návod, jakým bude možné tyto peníze čerpat, by mělo ministerstvo zveřejnit do konce listopadu.

Dopravci kompenzace vítají. Pokud by je nedostali, hrozil by řadě z nich po zvýšení mýtného krach. „Bez kompenzací by to za současné ekonomické situace určitě odnesla velká řada našich firem a jejich práci by převzaly zahraniční subjekty, které právě tyto kompenzace mají,“ upozornil mluvčí sdružení dopravců ČESMAD Martin Felix.

Zdražení mýtného (zdroj: ČT24)

Dopravci původně chtěli ještě víc. Zamlouval by se jim systém množstevních slev na mýtném. Fungovat by mohl například tak, že třeba kamiony, které na mýtu za měsíc zaplatí 5 tisíc korun, by dostaly až 13procentní slevu. Alespoň pro příští rok ale dalo ministerstvo tento návrh k ledu. „Příští rok tyto slevy určitě nebudou, nicméně dali jsme si čas na to, aby vznikl jasný koncept, kterak tyto slevy využívat. Měl by být platný od roku 2012,“ informoval Sýkora.

Ani systém kompenzací nicméně zřejmě nepomůže dopravcům v tom, aby nemuseli zdražení mýtného promítnout do ceny pro zákazníky. Jinými slovy to znamená, že zdražení pocítíme nejspíš i na pultech obchodů. Náklady na dopravu totiž vstupují i do ceny každého zboží.

Kamiony
Zdroj: ČT24