Poslanci chtějí omezit daňové úniky u DPH

Praha - Poslanci dali zelenou novele zákona o dani z přidané hodnoty, která umožní například vracet DPH u obtížně vymahatelných pohledávek nebo vybírat daň od dodavatele nebo i od odběratele. Tato změna by měla omezit daňové úniky. Plátci budou moci odepsat daň v případě, že nedostanou zaplaceno kvůli tomu, že je jejich obchodní partner v insolvenci. Podle vlády novela přinese například zlepšení podnikatelského prostředí. Nyní bude mít předlohu na stole rozpočtový výbor. Nutno však podotknout, že novela nemění sazby daně. Není v ní tedy vládou zvažované zvýšení dolní sazby DPH z nynějších deseti až na zvažovaných 17 procent.

DPH bude moci podnikatel odepsat z pohledávky za dlužníkem, který mu nezaplatil, protože se ocitl v insolvenci. Přitom pohledávka bude muset být starší šesti měsíců. Nástroj bude možné využít až tři roky zpětně a stát předpokládá, že většina plátců ho využije už v příštím roce, kdy také nastane největší propad příjmů, a to o 2,1 miliardy korun.

„Plnění, které neproběhlo, se vrátí,“ vysvětlil ministr financí Miroslav Kalousek a odvolal se na koaliční smlouvu. Opatření by prý mohlo pomoci řadě společností od případného bankrotu, dodal šéf resortu.

Princip ručení za nezaplacenou daň - boj proti daňovým únikům

Novela zavádí v rámci boje proti daňovým únikům princip ručení za nezaplacenou daň. To se však bude vztahovat jen na plátce daně. Jde o situaci, kdy kupující odebere zboží, zaplatí za něj sjednanou cenu včetně daně, ale prodávající už ji neodvede státu. Na kupujícího dopadne povinnost ručit za daň v případě, kdy dopředu věděl, že prodejce daň státu neodvede, že se úmyslně dostane do takové situace, kdy ji nebude moc zaplatit, nebo že si chce zkrátit daňovou povinnost.

K povinnosti ručit dojde i tehdy, když se transakce mezi oběma stranami uskuteční za mimořádně vysokou nebo naopak nízkou cenu, a to bez ekonomického opodstatnění. „Důkazní břemeno bude na finančním úřadu,“ zdůraznil šéf resortu financí.

Kalousek dále uvedl, že bude nejspíš potřeba ve druhém čtení vypustit ustanovení o přenesení daňové povinnosti na příjemce plnění u pohonných hmot. Evropská unie zřejmě do konce roku nevydá Česku potřebnou výjimku. Ministerstvo financí odhaduje, že v kolotočových podvodech s benzinem a naftou přichází stát o pět až osm miliard korun.

Podle novely má být od DPH na dovozu osvobozeno zboží do hodnoty 22 eur, tedy asi 550 korun, s výjimkou alkoholu a podobného sortimentu. Vláda v důvodové zprávě ujišťuje, že většina navržených změn nemá bezprostřední vliv na ceny za zboží a služby. Finanční úřady dostanou nové nástroje k omezení daňových úniků, podnikatelům pak má novela přinést spravedlivé daňové podmínky.