ÚOHS prošetřuje stížnost Eltoda na pražský dopravní podnik

Praha - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zahájil na návrh společnosti Eltodo EG a další firmy správní řízení s pražským dopravním podnikem (DPP). Stížnost se týká výběrového řízení za zhruba 3,3 miliardy korun na montáž elektrotechniky v novém úseku metra A. Na přípravu dokumentace měli účastníci 55 dní, což je podle nich málo. DPP se ale brání, že lhůta byla dostatečná, napsalo dnešní Právo.

Zadávací kritéria splnili čtyři uchazeči. Dopravní podnik hlavního města Prahy by rád uzavřel výběrové řízení do konce roku. „Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zahájil správní řízení na návrh uchazeče ELTODO EG. Obdrželi jsme rovněž jeden podnět od fyzické osoby,“ uvedl místopředseda ÚOHS Kamil Rudolecký.

Podle Práva si u antimonopolního úřadu stěžují dvě firmy, druhou zastupuje právník, který stížnost podal. „Na zpracování nabídky měly firmy dostatek času. Zadavatel stanovil lhůtu pro podání nabídek 55 dnů od data odeslání oznámení o veřejné zakázce, to je od 27. července 2010. Překročil tak minimální lhůtu 52 dnů, předepsanou pro nadlimitní veřejné zakázky,“ poznamenala Monika Lojínová z dopravního podniku. Podle ní DPP ve snaze, aby bylo výběrové řízení co nejtransparentnější, přizval na zasedání hodnotící komise, která bude rozhodovat o vítězi tendru, i zástupce Transparency International.

Antimonopolní úřad se rovněž zabývá předloňským tendrem pražského dopravního podniku na úklid metra. Předseda ÚOHS Petr Rafaj nedávno zrušil pokutu 800 000 korun pro DPP, a miliardovou zakázku tak znovu zkoumají jeho podřízení. Podle úřadu dopravní podnik mimo jiné nedovoleně omezil počet zájemců o zakázku pouze na firmy, které již úklid ve stanicích metra zajišťovaly. DPP se brání, že úklid metra představuje specifickou činnost. Výběrové řízení DPP nakonec zrušil, neboť komise vyřadila nabídky všech tří uchazečů, a uzavřel smlouvu s jedním z nich.

Petr Rafaj
Zdroj: ČT24