Loni si rozpočet musel půjčit 200 miliard, příští rok 135

Praha – Na stole mají návrh státního rozpočtu na příští rok, přesto se ještě poslanci museli vrátit k rozpočtu loňskému a vzít loňské hospodaření státu na vědomí. To ale nebylo vůbec pozitivní. V roce 2009 totiž Česko hospodařilo s historicky nejvyšším deficitem. Státní pokladna se dostala do minusu o objemu 192 miliard korun. 186 miliard schodku pokryly nově vydané dluhopisy. Původně schválený rozpočet počítal jen se schodkem 38 miliard korun, výrazně se ale zvýšil kvůli dopadům krize a výpadku příjmů státní pokladny.

Loni státní kasu okradla krize

Tak velký rozdíl mezi příjmy a výdaji rozpočtu žádný ministr financí nepamatuje. Bývalý ministr financí Eduard Janota výsledek připisuje hospodářské krizi, která připravila pokladnu o největší zdroj příjmů. „Základní problém se koncentruje do daňových příjmů - včetně pojistného činil výpadek téměř 160 miliard,“ uvedl na začátku roku Janota.

Loni Česko hospodařilo s 200miliardovým schodkem (zdroj: ČT24)

Příjmy státu loni představovaly 974,6 miliardy korun a výdaje 1 167 miliard korun. Státní závěrečný účet představuje jejich detailní přehled. Ze státního závěrečného účtu kromě jiného vyplývá, že loňské neuskutečněné volby stály daňové poplatníky 115 milionů korun. Loňské volby do Evropského parlamentu stály 466 milionů korun. Politické strany na úhradu volební kampaně dostaly 67 milionů korun. Celkem pak dostaly strany a hnutí od daňových poplatníků dohromady 554 milionů korun. V závěrečném účtu je také uvedeno, že průměrný plat zaměstnanců ministerstev a dalších centrálních úřadů loni vzrostl na 29 345 korun.

Krachy podniků pocítíme na rozpočtu i letos

Rozpočet loni hodně tratil na pádech a ztrátách podniků. To ho oproti roku 2008 připravilo o 44 miliard korun. Propad si s sebou ekonomika nese i dál a promítl se také do letošního hospodaření. Původně plánovaný schodek státního rozpočtu na letošní rok ve výši 163 miliard korun se ale podle odhadů ministerstva financí podaří dodržet. Na konci září dosáhl schodek téměř stovky miliard.  

Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob

„Dopad nižšího plnění daňových příjmů a pojistného by měl být oproti předpokladům kompenzován vázáním výdajů, které bylo schváleno jak Fischerovou, tak touto vládou, a ukazuje se jako velmi prozíravé opatření.“

Schodek na příští rok chce vláda stlačit na 135 miliard

Jak dopadne schodek státního rozpočtu na příští rok, ještě není známé. Rozpočet nicméně již ve středu prošel prvním čtením. Nečasova vláda chce propad stlačit na 135 miliard korun. Dopomohou jí k tomu výrazné škrty v sociální oblasti. Sníží se řada sociálních dávek, třeba i státní podpora stavebního spoření. O deset procent mají klesnout platy státních zaměstnanců, zákon ale ruší i daňové osvobození některých energetických zdrojů nebo naopak zavádí v příštím roce takzvanou povodňovou daň.

Ondřej Jakob
Zdroj: ČT24