Čína omezuje vývoz vzácných kovů, Německu dochází zásoby

Berlín - Německu dochází zásoba vzácných kovů. Podle týdeníků Der Spiegel to pociťují některé tamní firmy. Názvy Lantan, Europium či Neodym většině lidí moc neřeknou. Přitom jde o důležité suroviny pro výrobu elektroniky, mobilních telefonů nebo automobilů. 97 % jejich celosvětové produkce pochází z Číny, která je takřka jediným vývozcem těchto kovů, Má jich totiž sama málo a dlouhodobě omezuje jejich vývoz.

Země sice svá odbytiště uklidňuje, nedávno ale zablokovala vývoz do Spojených států a předtím do Japonska. Zemím tak hrozí, že budou muset hledat alternativní zdroje. Třeba Německo chce svým firmám v hledání pomáhat poskytováním záruk na úvěry. „Pro budoucnost high-tech technologií v Německu je poskytování vzácných a cenově dostupných surovin zásadní,“ prohlásil ministr hospodářství Rainer Brüderle.

Naleziště hornin, ze kterých se tyto kovy získávají, nejsou jen v Číně, ale také v Austrálii, americké Kalifornii nebo Indii. Ovšem pouze Čína je podle německého týdeníků na jejich těžbu připravená.

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)

Geolog Harald Elsner:

„Největší zásoby vzácných kovů jsou v Grónsku a v Kanadě. Zahájení těžby v tak těžce přístupných oblastech nebude dřív než za 5 let. Čeká nás zásobovací krize.“


Export kovů vzácných zemin ale Čína omezuje už teď. O dalších třicet procent by mohl klesnout příští rok, podle čínského listu China Daily. Tamní vláda to ale popřela.