Topolánek právě usiluje o post ředitele Mezinárodní energetické agentury

Washington - Bývalý premiér Mirek Topolánek v těchto dnech prozkoumává kariérní možnosti v metropoli USA. Zde se představuje jako kandidát na výkonného ředitele Mezinárodní energetické agentury (IEA), jež je součástí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Přitom americká podpora je při kandidatuře zásadní, neboť země má v agentuře největší slovo. Topolánkovi by zajistily zvolení hlasy Spojených států a evropských zemí.

„Spojené státy jsou klíčový hráč v této hře. Je také naším cílem, aby byl Mirek Topolánek evropským kandidátem, společným evropským kandidátem. A zároveň, bez hlasů Spojených států se těžko někdo může stát šéfem agentury díky poměru hlasovacích práv, které v té agentuře jsou,“ uvedl zvláštní vyslanec ministerstva zahraničních věcí pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška, který se ve čtvrtek a dnes v USA s Topolánkem účastní konference o energetice v Brookings Institution.

Každý z 28 států zastoupených v agentuře má tři hlasy a pak hlasy podle objemu dovozu ropy. Spojené státy mají 46 hlasů ze 181, za nimi je Japonsko s 18 hlasy a Německo s 11 hlasy. Například Británie pak má jen osm hlasů. Česko i Slovensko mají po čtyřech hlasech. Topolánek podotkl, že zatím to je ohledně podpory jeho kandidatury v Evropské unii „půl na půl“. Některé státy, jako například Slovensko, jej již prý jasně podpořily. Další si zatím nechávají „otevřená vrátka“.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Mirek Topolánek

„Nakonec budou rozhodovat ti velcí hráči, nyní absolvujeme řadu jednání. Není žádným tajemstvím, že jsme byli jak v Londýně, tak v Paříži. My se snažíme argumentovat zcela jasně, že samozřejmě podporujeme českého kandidáta, ale daleko důležitější je, aby Evropa měla jednoho kandidáta.“

Jasno bude o evropském kandidátovi letos v prosinci. Současným šéfem agentury je Nobuo Tanaka z Japonska, který ji vede od září 2007. Jeho místo by se mělo uvolnit příští rok na podzim. Václav Bartuška upozornil, že právě při minulé volbě Evropa na nejednotnost doplatila. „Před pěti lety měla Evropa čtyři kandidáty do vedení IEA. Výsledkem byl samozřejmě Japonec ve vedení,“ dodal Bartuška.

Česko jedná s Američany o Topolánkově kandidatuře již několik měsíců. Cílem současných schůzek je představit jim, jak si expremiér představuje další fungování agentury. Topolánek připomněl, že důvodem vzniku IEA byly ropné krize v 70. letech minulého století. Jejím účelem pak například bylo připravovat podklady a analýzy, aby se členské země mohly s tou situací vyrovnávat. V současnosti se situace podle Topolánka změnila, zejména v obchodování s ropou.

„Z poměrně jasně fungujícího trhu dnes mají většinu zdrojů i většinu rezerv v rukou státem řízené nebo státem vlastněné společnosti. V tom smyslu se změnilo celé to prostředí, a ta agentura tím pádem musí ty výzvy akceptovat, musí na ně reagovat a měla by se držet toho základního, kvůli čemu vznikla, i když se mezitím posunul ten problém kousíček dál, kdy už se nebavíme jen o ropě, případně o plynu, bavíme se o nízkouhlíkových technologiích, bavíme se o úsporách, bavím se samozřejmě o renesanci jádra,“ prohlásil bývalý premiér.

O vedení agentury, která sídlí v Paříži, se kromě Topolánka zajímá i nizozemská ministryně hospodářství Maria van der Hoevenová. V tisku se také objevily informace, že Tanaka projevil zájem pokračovat ve své práci. Cesta do čela energetické agentury OECD tak pro bývalého českého premiéra nebude jednoduchá.

Šéf IEA Nobuo Tanaka
Zdroj: ČT24/iea.org
Vydáno pod