Banky omezí úvěry na solární projekty, důvodem je solární daň

Praha – Zavedení nové 26procentní daně na výrobu energie ze slunečního záření, které má zmírnit následky očekávaného zdražení elektřiny, je pro solární byznys likvidační. Tvrdí to alespoň zástupci fotovoltaického průmyslu a státu proto vyhrožují arbitrážemi. Další důvod k obavám o osud solárních elektráren dodávají i tuzemské banky. Ty dnes oznámily, že nová daň negativně ovlivní jejich postoj k financování podobných projektů.

“Zatím nechceme předjímat dopad. Vyšší zdanění však velmi pravděpodobně negativně ovlivní možnost financování nových projektů v segmentu obnovitelných zdrojů, ale zejména negativně ovlivní obchody uzavřené v minulosti,“ uvedla mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová. Podle banky by totiž měla vládou navržená srážková daň ve výši 26 procent omezit schopnost jejich klientů splácet již dříve uzavřené úvěry. Na novou strategii ve vztahu k financování solárních panelů upozornila i ČSOB.

Čeští provozovatelé solárních elektráren se ale proti tomu hodlají bránit. Slibují tak, že proti státu spustí vlnu arbitráží. “Vláda nejdřív vytvořila podmínky a nalákala investory, aby tu investovali velké peníze. Ty podmínky pak byly změněny,“ vysvětluje důvod rozhořčení a žalob František Smolka, předseda České fotovoltaické průmyslové asociace.

Další rána pro české solární elektrárny? (zdroj: ČT24)

Premiér Nečas se ale hrozby arbitráží nebojí. V dnešní Mladě frontě Dnes uvedl, že vláda má řadu expertních analýz, jež dokazují, že stát nastavil v oblasti fotovoltaiky férové podmínky. Zavedení nové 26procentní daně, zvýšení poplatku za stavbu solárních elektráren a zdanění obchodu s emisními povolenkami by mělo do státní kasy přinést téměř 11 miliard korun.

Vydáno pod