Maďarsko podpoří spotřebu snížením daní

Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán se rozhodl, že ozdraví silně zadluženou domácí ekonomiku. Zatímco velké podniky v zemi jeho kabinet zatíží mimořádnou daní, rodiny omezovat nechce a připravil pro ně 16procentní rovnou daň. Pravicová vláda tak přišla s levicovým programem. Nemocná ekonomika se chystá ozdravit tak, aby netrpěli voliči.

Lidé, kteří mají děti, a mohou tak využívat i daňových úlev, se teď budou mít dobře. „Máme jedno dítě a druhé je na cestě. Pro nás by to tedy znamenalo výraznou změnu. Finančně to bude určitě lepší, pokud vše půjde tak, jak se o tom mluví,“ říká Lívia Naftová z Budapešti.

Ne všichni jsou ale s úmysly vlády spokojení. Ozdravení hospodářství by totiž měly z mimořádných daní zaplatit banky, energetické koncerny, telekomunikační operátoři, ale i maloobchodní řetězce. Už příští rok tak má díky miliardovým odvodům schodek veřejných financí klesnout pod tři procenta, tak jak to žádá Evropská unie.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

maďarský premiér Viktor Orbán

„Když nasměrovaly ekonomiku do problémů, stát pomohl, aby firmy tuto krizi přežily. Teď je čas, aby to bylo obráceně, aby bohaté firmy pomohly Maďarsku.“

Firmám se premiérovy plány nezamlouvají. Doufají však, že pokud lidem zůstane více peněz, budou i více utrácet. „V minulých letech spotřeba maloobchodu kvůli krizi klesala. Teď se snad ten trend obrátí a díky vyšší spotřebě budeme mít vyšší tržby, které by pak mohly kompenzovat i zde vysokou daň,“ tvrdí generální ředitel obchodního řetězce COOP Hungary Lásló Murányi.

Některá opatření, která navrhla Orbánova vláda, však ani podle analytiků nejsou dlouhodobě udržitelná. Dříve či později tak bude muset maďarský kabinet přijít s dalšími zásadními reformami.

Vydáno pod