Lesy ČR jsou v tvrdém sporu s největší soukromou lesnickou firmou

Praha - Hradecká lesní a dřevařská společnost podá trestní oznámení na šéfa Lesů České republiky Svatopluka Sýkoru i na samotný státní podnik. Společnost obvinila lesy z dlouhodobých lží, které poškozují její jméno. Navíc prý lesy jen letos můžou státu prodělat až 3,2 miliardy korun. Lesy se však brání a kritiku odmítají.

Na Lesy České republiky tvrdě zaútočila největší soukromá lesnická firma - Hradecká lesní a dřevařská společnost (HLDS). Podle ní státní podnik záměrně lže o hospodářských výsledcích. Lesy by měly letos díky vyšším výnosům vykázat hospodářský výsledek skoro čtyři miliardy korun, jejich vedení přitom hovoří pouze o 800 milionech. Podle hradecké společnosti v účetnictví Lesů chybí 3,2 milionu. Vinu dává managementu.

František Dejnožka, generální ředitel HLDS

„Považuji jmenování pana Sýkory do funkce generálního ředitele za naprostý omyl. Je to nejméně erudovaný odborník, který na této funkci byl, a je katastrofou pro Českou republiku a lesnické prostředí.“

Lesy ovšem obvinění považují za vykonstruované a nepravdivé. Podle nich byla smlouva s HLDS v řádu 300 milionů korun ročně nevýhodná, i proto byla vypovězena. „V uvedené tabulce nelze sčítat skutečnost s plánem. Zaměňovat výnosy se ziskem, odčítat výhledy od hospodářského výsledku a podobně. To prostě není možné,“ říká mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

Stanovisko Lesů navíc podporuje i ministerstvo zemědělství. Podle úřadu státní podnik hospodaří dobře, jak dokládá mluvčí ministerstva Tereza Magdalena Dvořáčková: „Z analýz, které má ministerstvo zemědělství k dispozici, jednoznačně vyplývá, že obchodování přes HLDS je pro stát nevýhodné.“

Hradecká společnost se ale budoucnosti nebojí. Zakázek bude podle ní dostatek, protože i bez Lesů ČR obchoduje se stovkami partnerů.

Lesy ČR
Zdroj: ČT24