Vláda posvětila pokrytí loňského schodku dluhopisy za 148 miliard

Praha - Vláda se dnes vyslovila pro vydání státních dluhopisů za 148,2 miliardy korun, které mají směřovat na úhradu většiny loňského schodku státního rozpočtu. Ministerstvo financí žádá, aby poslanci zákon schválili hned v prvním čtení. Podle návrhu by měly mít dluhopisy splatnost až 50 let, informoval o vládním plánu premiér Petr Nečas.

Vláda už v dubnu 2010 rozhodla o vydání státních dluhopisů ve výši 185,8 miliardy korun. Přitom již v minulosti byl schválen zákon, který umožňuje vydat na krytí loňského schodku dluhopisy za necelých 37,7 miliardy korun. Ministerstvo financí tak navrhuje, aby Poslanecká sněmovna schválila zákon o státním dluhopisovém programu v objemu 148,16 miliardy korun, který právně zabezpečí dosud neošetřené krytí schodku státního rozpočtu.

V loňském roce hospodařil český stát se schodkem ve výši 192,4 miliardy korun, přičemž původní zákon o státním rozpočtu na rok 2009 počítal se schodkem 38,1 miliardy korun. Plánovaný deficit byl pak během roku navýšen na 52,2 miliardy.

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Ministerstvo financí se chce vyhnout refinančnímu riziku

Podle ministerstva financí je hlavním důvodem předložení návrhu zákona snaha vyhnout se refinančnímu riziku: „Je zřejmé, že pokud by podíl krytí krátkodobými dluhopisy byl vysoký, v případě poruchy na finančním trhu by stát byl vystaven značnému riziku, kdy trh nebude akceptovat refinancování státními pokladničními poukázkami v potřebném objemu, a tak stát nebude schopen dostát svým závazkům.“

Loni se státní dluh České republiky zvýšil o téměř 179 miliard na 1,178 bilionu korun. Ke konci letošního září se dluh zvýšil na 1,385 bilionu.

Makléř v akci
Zdroj: ČT24/Bondtalk.com
Vydáno pod