V Asii by mohla prasknout další bublina

Peking – Analytici tvrdí, že by se mohla opakovat asijská krize z devadesátých let. Vyspělý svět totiž kvůli nízkému výnosu vlastních měn ukládá raději peníze například do čínského jüanu. Jde především o USA, které posílají na asijský kontinent až příliš mnoho dolarů. Světová banka v dnešní pololetní zprávě varuje před sílícími kapitálovými toky do oblasti východní Asie a závratným růstem měn asijských států.

Asijské měny dobře vynášejí

Asijské ekonomiky se s nedávnou hospodářskou recesí vypořádaly daleko lépe než například Spojené státy nebo Evropa. Ty proto volné peníze masivně investují do měn, jako je čínský jüan. Číně a ostatním asijským státům tak ale hrozí vysoká inflace, tvrdí zástupci Světové banky. „Státní dluhopisy zemí, jako jsou Spojené státy, Německo nebo Japonsko vynášejí opravdu velmi málo, a proto se investoři dívají po alternativách. Samozřejmě rozvíjející se ekonomiky včetně Asie jsou zajímavou příležitostí,“ tvrdí hlavní analytik Generali PPF Asset Management Radomír Jáč.

hlavní ekonom Světové banky pro Asii a Tichomoří Vikram Néhrú

„V poslední době sledujeme snahu států východní Asie vyrovnat se s velkým objemem peněz, který je především způsobený uvolňováním měnové politiky ve Spojených státech.“

Asijské státy mají řadu nástrojů, jak se s přílivem kapitálu vyrovnat. Mohou využít měnovou politiku, odstranit stimuly na podporu ekonomického růstu nebo regulaci bankovního sektoru, která by předešla neopatrnému půjčování financí. Intervence vlád na devizovém trhu mají jen omezené výsledky, a nejsou-li koordinované, jen zvyšují likviditu na světovém trhu, dodává banka ve své zprávě. Banka varuje vlády zemí v regionu, aby neopakovaly chyby z krize asijských finančních trhů před více než deseti lety.

Další krize je na spadnutí, devizové rezervy nadměrně rostou

analytik Raiffeisenbank Michal Brožka

„Pokud zde vzniká nějaká bublina, tak časem může dojít k tomu, že splaskne a dojde k další finanční krizi.“

Přesto analytici upozorňují, že v roce 2011 budou devizové rezervy rozvíjejících se ekonomik až 6,5 bilionu dolarů. To je o polovinu víc než před vypuknutím současné krize a nikdo neví, co tak velká hotovost udělá s jednotlivými měnami. Podle analytiků ale nadměrný příliv kapitálu může vést k další krizi. Investoři si totiž uvědomí, že jejich očekávání byla až příliš optimistická a začnou peníze přesouvat jinam.

Další vývoj teď mají v rukou především vlády a centrální banky. O omezení měnových rizik se bude jednat už v polovině listopadu na summitu G20 v jihokorejském Soulu.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24