Chcete vidět zlaté Monopoly? Vyražte na Wall Street!

New York – Každý milovník spekulací, rozumných investic a chytrých obchodů míří na Wall Street. Muzeum amerického finančnictví v New York City totiž vystavuje slavnou společenskou hru Monopoly – ve zlatém vydání. Punc luxusu hře o fiktivním obchodování ve velkém stylu dodal dnes již čtyřiaosmdesátiletý mistr klenotník Sidney Mobell.

Speciální Monopoly zdobí diamanty i rubíny

Nápad doslova vyšperkovat známou hru dostal Mobell v roce 1988. V jejím luxusním podání lze najít zlaté domy, hotely, dokonce i žetony. Na návštěvníky muzea čekají ale i doplňky z diamantů a rubínů. „Hrací deska je vyrobena ze 23karátového zlata. Na všechny malé domy a hotely jsem použil 18karátové. Komíny domů zdobí pravé rubíny, komíny hotelů pro změnu safíry. Kostky z 18karátového zlata jsou osázeny diamanty,“ popisuje skvost jeho autor.

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)

Hru ze zlata Mobell vyrobil speciálně pro světový turnaj Monopoly v Londýně. Na výrobu tohoto originálního kousku mu přitom stačil pouhý rok. Poté ho daroval Smithsonovu muzeu. Nyní ho však vystavuje muzeum amerického finančnictví v New Yorku a k vidění tam bude až do října roku 2012. Sidney Mobell odhaduje cenu exponátu na dva miliony dolarů. Jak ale sám říká, toto jedinečné dílo by ale za žádnou cenu neprodal.

mistr klenotník Sydney Mobell

„Kdybych ho nedaroval Smithsonovu muzeu a byl pořád jeho majitelem, neprodal bych tyhle monopoly ani za sto milionů dolarů. Kdyby mi někdo takovou částku nabídl, řekl bych mu, aby na to zapomněl. To není na prodej.“

Sydney Mobell
Zdroj: ČT24