Kdo dostaví Temelín? Jasno bude v roce 2013

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) dnes po jednání Bezpečnostní rady státu potvrdil, že vítěz tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín by měl být vybrán až v roce 2013. Provozovatel Temelína, společnost ČEZ, původně plánovala uzavřít smlouvu s vítězem tendru už začátkem roku 2012. Nečas v souvislosti s tím zdůraznil, že vzhledem ke strategickému významu zakázky, může o harmonogramu výběrového řízení rozhodovat pouze stát.

„Tendr na dostavbu Temelína s sebou nese bezpečnostní, ekonomická a zahraničně-politická rizika,“ podtrhl Nečas. „O tak zásadní věci nemohou rozhodovat orgány ve vedení jakékoli společnosti,“ dodal. Rozhodující slovo proto bude mít stát, který je vlastníkem zhruba 70 procent akcií společnosti ČEZ. O harmonogramu výběrového řízení tak bude rozhodovat česká vláda. Veškeré materiály nezbytné pro rozhodnutí, by měla mít k dispozici do konce letošního roku.

Premiér Petr Nečas:

„Výstavba, provoz a pozdější likvidace tohoto projektu znamená závazek téměř na sto let. Je to nesmírně závažná a nesmírně drahá záležitost. Jedná se o zásadní strategickou otázku tohoto státu.“

Podle Nečase dostanou uchazeči o zakázku na dostavbu Temelína zadávací dokumentaci k výběrovému řízení v příštím roce. V roce 2012 by měli podat nabídky a v roce 2013 by mělo být rozhodnuto o vítězi. Proces ale podle Nečase může také skončit tím, že nebude vybrán ani jeden z uchazečů.

ČEZ plánoval, že dva nové bloky Temelína začnou vyrábět proud v roce 2020. Vládní zmocněnec pro dostavbu Temelína Václav Bartuška ale řekl, že datum dokončení Temelína a cena zakázky budou uvedeny v nabídkách, které uchazeči předloží v roce 2012. „Do té doby všechny spekulace o datu a ceně nemají smysl,“ uvedl.

Bartuška zároveň ocenil, že se ke zodpovědnosti za průběh tendru přihlásila vláda. „Já jsem rád, že se dnes vláda tohoto státu jasně vyslovila, že tento tendr řídí ona, nikoliv společnost ČEZ,“ prohlásil. „Je nám jasné, že bez přímého podílu vlády a státu Temelín 3 a 4 prostě nebude stát,“ doplnil v rozhovoru pro ČT24.

ČEZ s Nečasem souhlasí

ČEZ nemá k důležité roli státu v rozhodování o dostavbě Temelína žádné námitky. „O významných zakázkách, a dostavba jaderné elektrárny Temelín je největší zakázka v historii ČR, vždy rozhodují akcionáři, a to je v našem případě stát,“ uvedl mluvčí ČEZu Ladislav Kříž.

Odklad dostavby má hned několik důvodů

Pozdržení výběru vhodného partnera pro dostavbu Temelína, a tedy i odklad zahájení prácí, má podle odborníků hned několik důvodů. Jedním z nich je oslabení poptávky po elektřině. „Celkově očekáváme v roce 2010 spotřebu, která bude menší, než byla ještě v roce 2008, a podobně je to i v dalších zemích Evropy. Je tak samozřejmé, že nutnost nových zdrojů není tak akutní, jak se předpokládalo ještě před dvěma třemi lety,“ řekl ČT24 analytik poradenské společnosti ENA Jiří Gavor.

Roli v rozhodování hrají ale také ekonomické ukazatele, především rostoucí zadlužení ČEZu. „ČEZ si musí hlídat finanční parametry, aby byl důvěryhodný pro investory,“ podotkl Gavor.

Do tendru na dostavbu Temelína se přihlásily americký Westinghouse, česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress a francouzská společnost Areva. Objem celého kontraktu, čítajícího kromě dvou nových reaktorů příslib tří dalších stejného typu, by se měl pohybovat v řádu stovek miliard korun, některé zdroje hovoří až o půl bilionu. V současnosti je to jediný tendr na výstavbu jaderné elektrárny v Evropě.